Peuter 13 Mar 2020 Sofie Van Rossom

Wat zijn nachtelijke angstaanvallen en hoe kan je er best mee omgaan?

Wordt jouw kindje ’s nachts soms gillend wakker en kan je ‘m dan maar moeilijk kalmeren? Dan heeft hij niet zomaar een nachtmerrie gehad, maar spreken we van een nachtelijke angstaanval, of met een mooi woord een pavor nocturnus (night terror). Zoiets komt bijna uitsluitend bij kinderen voor tussen 2 en 5 jaar, en iets vaker bij jongens dan bij meisjes.

Hoe kan je nachtelijke angsten herkennen?

In tegenstelling tot bij nachtmerries, die eerder in het midden of op het einde van de nacht voorkomen, vinden nachtelijke angstaanvallen in de eerste uren plaats. Na een nachtmerrie kan je een kindje relatief makkelijk sussen, maar bij een paniekaanval ligt dat anders. Hij wordt gillend wakker en zit ook rechtop in bed met ogen open, maar eigenlijk slaapt hij nog dus dringen jouw woorden nauwelijks door. Hij zweet ook en is heel onrustig, maar na enkele minuten of maximaal een half uur valt hij weer in slaap. Opvallend is ook dat hij, in tegenstelling tot bij een nachtmerrie, zich ’s anderendaags niets meer van het voorval herinnert.

Waarom reageren de kinderen niet tijdens een nachtelijke angstaanval?

Meer onderzoek is nodig, maar waarschijnlijk is het deel van de hersenen dat instaat voor het geheugen, horen en voelen in slaaptoestand, en het deel van de hersenen dat zorgt voor bewegingen en taal in waaktoestand. Dat maakt dat je kindje tijdens de night terror kan gillen, huilen en schoppen, en toch niet reageert op jouw geruststellende woorden.

Wat zijn de oorzaken?

De exacte triggers zijn nog niet gekend, maar waarschijnlijk komt het door koorts of medicijnen die op de hersenen inwerken, interne spanningen, slaapgebrek of vermoeidheid, bijvoorbeeld na een intensieve daguitstap. Bovendien moeten de hersenen nog leren om een goed slaappatroon te ontwikkelen.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De angstaanvallen zijn heel onschuldig, maar je kan helaas niets doen om het te laten stoppen. Dokters raden wel aan om je kind tijdens zo’n aanval niet wakker te maken. Door hem te willen troosten, neemt de onrust nog toe, waardoor de situatie verergert. Je kan hem dus beter gewoon met rust laten, zelfs als dat indruist tegen je mamagevoel. Natuurlijk kan je ook in dezelfde kamer blijven en wachten tot hij in een andere slaapfase komt en de aanval vanzelf overgaat. Krijgt je kindje trouwens altijd op hetzelfde moment een angstaanval? Dan kan het helpen om hem een kwartiertje ervoor even heel kort wakker te maken en zo het slaappatroon te doorbreken.

Hebben de nachtelijke angstaanvallen gevolgen op lange termijn?

Bij de meeste kinderen stoppen de aanvallen na de vijfde verjaardag. Weinig kinderen hebben er nog last van na hun tiende verjaardag en amper 1 op 100 kampt er nog mee als ze volwassen zijn. De aanvallen zien er misschien eng en raar uit, maar ze veroorzaken geen schade aan de hersenen. De kans dat je kind gaat slaapwandelen op latere leeftijd is wel iets groter, maar nog steeds klein.

Lees ook:
Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad
Me-time voor je peuter: Zo creëer je een rustplekje
Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?
De ochtendrush vermijden? Dat doe je zo

Bronnen:
www.uzleuven.be
www.kinderneurologie.eu

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat zijn nachtelijke angstaanvallen en hoe kan je er best mee omgaan?
Sluiten