Baby 5 Sep 2019 Paulien

EHBO: Wat te doen bij een insectenbeet?

Met de zomer voor de deur is het tijd voor buiten spelen, korte broekjes en verfrissende drankjes. Ideale omstandigheden voor insecten dus. Maar voor welke moet je oppassen en wat moet je precies doen bij een insectenbeet?

Bijen en hommels

Bijen hebben een angel met weerhaken. Ze kunnen dus maar een keer steken en laten hun angel achter. Het is belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Een bij is niet agressief en zal dus enkel steken als ze zich bedreigd voelt. Ook hommels zullen normaal gezien niet steken. Hun angel is glad, dus ze kunnen wel meerdere keren steken.

Na een bijensteek moet je de angel zo snel mogelijk verwijderen. Dat kan je doen door de angel er met je nagel uit te wippen. Neem nooit de angel tussen duim en wijsvinger vast, zo knijp je de gifblaas leeg en maak je het alleen maar erger.

Als iemand gestoken wordt in de mond of in de keel, is het aan te raden om ijs te eten of een koude drank te drinken om de zwelling te verminderen. In dit geval moet men altijd zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

insectenbeet

Wespen

Als ze zich bedreigd voelen, kunnen wespen pijnlijke steken veroorzaken. In tegenstelling tot bijen hebben wespen een angel zonder weerhaken en kan één enkele wesp tot 10 keer steken. Bij een wespensteek spuit een wesp kleine hoeveelheden gif in bij zijn slachtoffer. Dit gif bevat lokstoffen waardoor andere wespen, die eventueel in de buurt zijn, aangetrokken kunnen worden.

Als je kleintje gestoken wordt door een wesp, is er weinig dat je kan doen. Ijs op de insectenbeet leggen kan de pijn verzachten. Hou wel goed in de gaten of je kind geen allergische reactie krijgt. Als dat wel gebeurt, ga je best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis of de dokter. Anders kan een kusje van mama wonderen doen.

Muggen, steekvliegen en dazen

Waar je ook bent, deze insecten vind je overal. In de tropen brengen ze vaak gevaarlijke ziektes over, zoals slaapziekte en malaria. De soorten die bij ons voorkomen, zorgen gelukkig alleen maar voor slapeloze nachten en jeuk.

Als deze vliegende vriendjes je kleintje een steek geven, blijven de gevolgen meestal beperkt tot wat jeuk en een kleine zwelling. Wat kalmerende crème kan verlichting bieden. Voorkom dat je kleintje de huid openkrabt, want dan is de kans op ontsteking groot. Afblijven is de boodschap.

Een insectenbeet van deze vliegende insecten kan je het beste voorkomen door bijvoorbeeld vliegenramen te installeren, ’s avonds een lange broek en lange mouwen te dragen of een citronellakaars te branden. DEET is ook zeer effectief, maar dat gebruik je beter niet bij jonge kinderen aangezien het een nogal giftig goedje is.

Spinnen

In België komen er ongeveer 700 verschillende soorten spinnen voor. Veel mensen hebben een bijna panische schrik van deze diertjes. Dat is eigenlijk nergens voor nodig.
Van onze inheemse spinnensoorten is er geen enkele giftig. Over de hele wereld zijn er maar een tiental spinnen die het waard zijn om als gevaarlijk bestempeld te worden en die soorten komen bij ons niet voor. Er zijn wel een aantal spinnensoorten die vervelend kunnen bijten. Vooral de waterspin heeft een kwalijke reputatie.

Maar wat moet je doen als je gebeten wordt? Ook hier kan je buiten de beet ontsmetten weinig doen. Maak je kind ook niet banger dan nodig. Leg duidelijk uit dat spinnen enkel bijten als ze zich bedreigd voelen en dat er geen enkele reden is om bang te zijn van deze achtpoters.

 

insectenbeet

Mieren

Mieren zijn over het algemeen niet agressief. In het nauw gedreven kunnen zij bijten met hun scherpe kaken. Vervolgens spuiten zij met het achterlijf een druppel mierenzuur in het wondje. Dit kan een stekend gevoel en een rode plek veroorzaken. De plaats van de beet kan een jeukerig en branderig gevoel krijgen en soms zwelt de beet ook een beetje op.

Zorg ervoor dat je kindje niet aan de insectenbeet krabt. Als je de jeukerige bobbeltjes een paar dagen met rust laat, verdwijnen ze vanzelf.

Lees ook: Zo zien kraamtradities van andere landen er uit

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
EHBO: Wat te doen bij een insectenbeet?
Sluiten