Peuter 12 Nov 2019 Paulien

Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je kleintje?

De temperatuur daalt en dan is het wachten tot de eerste snotneus zich aandient. Wil je graag weten wat de kleur van het snot van je kleintje wil zeggen? Lees dan zeker verder.

Transparant

Helder en transparant snot dat eruitziet als lijm en een ietwat plakkerige textuur heeft, betekent meestal dat er niets aan de hand is. Maar een oorontsteking heeft bijvoorbeeld geen invloed op het slijm in je neus of keelholte. Dus als je kleintje toch klachten heeft, kan je beter alsnog een arts raadplegen.

Wit

Wit snot kan een teken zijn van een beginnende verkoudheid. Maar het kan ook een teken zijn dat je kleintje iets te veel zuivelproducten nuttigt. Wit snot is meestal ook dikker en kleveriger dan de transparante variant.

Geel

Geel snot is meestal een signaal dat je een virus of een infectie hebt. Het is wel een goed teken, want geel snot betekent dat je lichaam de strijd aangaat tegen deze indringer. In het begin zal je snot dus heel licht geel zijn en naarmate je beter wordt, kleurt het donkerder.

Groen

Groen snot kan wijzen op een schimmel- of bacteriële infectie en geeft, net zoals bij geel snot, aan dat je lichaam er tegen vecht. De afscheiding zal ook donkerder worden. Als de kleur langer dan een week blijft of als je koorts of andere symptomen krijgt, kan je beter naar de dokter gaan.

Rood of bruin

Alle tinten rood en bruin snot kunnen wijzen op bloedsporen in de neussecretie. Als je dat voor hebt, is de kans groot dat de sinussen van je kleintje ontstoken zijn, maar het kan ook een onschuldige huidbeschadiging zijn die aan de basis ligt. Ook hier ga je het beste naar de huisarts als de kleur langer dan een week blijft aanhouden.

Lees ook: Wat moet je doen bij een insectenbeet?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je kleintje?
Sluiten