Peuter 21 Oct 2021 Sofie Van Rossom

Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je baby of kind?

Snot beschermt ons tegen stofdeeltjes en bacteriën die ons kunnen ziek maken. Ons lichaam blijft het voortdurend aanmaken, ook als we slapen, maar de kleur zegt weldegelijk wat over hoe het met je gezondheid gesteld is. Dat geldt ook voor je baby.

Transparant snot

Helder en transparant snot dat eruitziet als lijm en een ietwat plakkerige textuur heeft, betekent meestal dat er niets aan de hand is. Maar een oorontsteking heeft bijvoorbeeld geen invloed op het slijm in je neus of keelholte. Dus als je kleintje toch klachten heeft, kan je beter alsnog een arts raadplegen.

Wit snot

Wit snot kan een teken zijn van een beginnende verkoudheid, een neusinfectie of een allergische reactie. Maar het kan ook een teken zijn dat je kleintje iets te veel zuivelproducten nuttigt. Wit snot is meestal ook dikker en kleveriger dan de transparante variant.

Lees ook: Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?

Geel snot

Geel snot is meestal een signaal dat je een virus of een infectie hebt. Het is wel een goed teken, want geel snot betekent dat je lichaam de strijd aangaat tegen deze indringer. In het begin zal je snot dus heel licht geel zijn en naarmate je beter wordt, kleurt het donkerder.

Groen snot

Groen snot kan wijzen op een bacteriële infectie (soms ook viraal) en geeft, net zoals bij geel snot, aan dat je lichaam ertegen vecht.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Rood of bruin snot

Alle tinten rood en bruin snot kunnen wijzen op bloedsporen in de neussecretie. Mogelijk komt dat door een onschuldige huidbeschadiging, maar ook droge lucht, een allergische reactie of astma kunnen de oorzaak zijn.

Lees ook:
Aerosol vs puffen: verschil, gebruik en reiniging
Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?
Bronchiolitis: symptomen, behandeling en preventie

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je baby of kind?
Sluiten