Baby 9 Feb 2021 Sofie Van Rossom

Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen om zo onze longen gezond te houden. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. En dan vooral die droge kriebelhoest ’s nachts die zowel je kind als jou wakker houdt. Wat je op zo’n moment kan doen om het hoesten te stoppen? Enkele tips.

Tips bij een droge hoest

Luchtbevochtiger

Droge lucht verergert een droge hoest en irriteert een pijnlijke keel. Een evaporator of verdampingstoestel kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen. Kan je het percentage zien? Rond 40% is ideaal. Heb je geen toestel in huis? Dan kan je gerust ook een kommetje water op de verwarming zetten.

Ajuin naast bed

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is dat een ajuin een verkoudheid geneest of inkort, kan het wel helpen om de klachten ’s nachts te verminderen. De essentiële oliën erin maken de slijmen los en zorgen dat je in het geval van een verstopte neus weer vrij kan ademen. Gewoon even grof doorsnijden en in de kamer leggen… al moet je er de geur natuurlijk wel bijnemen.

Verluchten

Zet overdag het raam open zodat de kamer goed verlucht wordt. Dagelijks 15 minuten ventileren zorgt voor een schone lucht in huis.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Extra kussen

Gebruik een extra hoofdkussen, dat beperkt de slijmophoping achterin de keel.

Honing

Ook een lepel honing kan hoest stillen, dat blijkt uit verschillende studies. Let wel: kindjes jonger dan 1 jaar mogen nog geen honing krijgen, agavesiroop mag wel.

Drinken

Geef je kindje enkele slokjes water om de slijmvliezen in de luchtwegen vochtiger te houden. Vermijd sowieso melkproducten, want die zorgen net voor meer slijm in de keelholte waardoor je nog meer gaat hoesten.

Balsem smeren

Veel mama’s zweren bij een verkoudheidbalsem zoals eucalyptuscrème. Aan de voetzolen smeren (en eventueel kousjes aandoen) zou het hoesten helpen stoppen, al kan het ook helpen als je de balsem op de borst of de rug smeert.

Zuigen

Zuigen op een suikerklontje, drop of een muntje kan ook verlichting bieden, omdat het de keel verzacht.

Neus spoelen en neusdruppels toedienen

Bij een verkoudheid kan je best twee keer per dag het neusje spoelen met zoutwater (fysiologisch water). Je vindt fysiologisch water bij de apotheek, maar kan het ook zelf maken. Hoe je dat correct doet en hoe je precies het neusje moet spoelen, lees je in dit artikel.

Nadien kan je eventueel nog neusdruppels toedienen, bijvoorbeeld Nesivine (loopneus) of Sofrasolone (geel of groen snot). Vraag raad aan je apotheek voor gebruik.

Wist je dat jonge kinderen tot acht keer per jaar een acute luchtweginfectie kunnen hebben? In een dikke week zijn ze telkens genezen, maar de hoest blijft vaak langer aanhouden, waardoor het lijkt alsof je kindje de hele winter lang hoest.

Lees ook: Aerosol en puffen: verschil, gebruik en reiniging

Wanneer moet je naar de dokter?

  • Als je kindje jonger is dan 3 maand en blijft hoesten. Sommige virussen (RSV bijvoorbeeld) kunnen ernstige benauwdheid geven.
  • Als je kindje ouder is dan 3 maand en de hoest langer dan drie weken duurt. Zo kan de dokter nagaan of er een specifieke infectie is (zoals kinkhoest). Is er sprake van een blaffende hoest en ernstige benauwdheid? Dan kan dat wijzen op valse kroep.
  • Als je kindje ook andere symptomen vertoont zoals aanhoudende koorts (+3 dagen), een moeizame of piepende ademhaling, sufheid, verwardheid, lusteloosheid of ontroostbaar huilt.

Lees ook:
Koorts bij baby’s: hoe meten en wat doen?
Constipatie bij je baby verlichten
8 tips om je kindje veilig mee naar buiten te nemen in de winter
Het basisvaccinatieschema van je kindje
Factchecker: Krijgen kindjes koorts en diarree als tandjes doorkomen?

Bronnen:
https://www.uza.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.thuisarts.nl
https://www.huisarts.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?
Sluiten