Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?

dossier Huilt je baby vaak? Heeft hij last van ongemakken en vindt de kinderarts geen aanwijsbare oorzaak? Dan kan een behandeling bij een erkend osteopaat helpen. Silke De Raedt, osteopaat voor 'ladies & babies', vertelt ons wie bij haar komt aankloppen en wat ze voor hen kan betekenen. "Wij behandelen zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit bijvoorbeeld, maar ook heel veel baby's. Veel mama's komen preventief bij ons 1 à 2 weken na de bevalling, andere vragen een behandeling omdat het kindje last heeft van iets. Denk maar aan:

  • excessief huilen ('huilbaby')
  • oprispingen ('reflux')
  • darmkrampen
  • zuig- en slikproblemen
  • afvlakking van de schedel
  • voorkeurshouding
  • asymmetrisch bewegingspatroon
  • overstrekkingen
  • algemene onrust
  • slaapproblemen

Hoe verloopt een behandeling bij een osteopaat?

Omdat verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen van deze klachten, beginnen we steeds met een uitgebreid gesprek zodat we een goed beeld krijgen van de zwangerschap en de bevalling. Was er sprake van een stuitligging of keizersnede? Is de bevalling ingeleid? Hebben ze hulpstukken zoals bijvoorbeeld een zuignap moeten gebruiken tijdens de bevalling? Kon de baby meteen goed aanhappen aan de borst? Enzovoort. Daarna gaan we manueel op zoek naar lichamelijke spanningen om de oorzaken van de klachten te ontdekken. Daarbij onderzoeken we grondig de schedel, wervelkolom en het bekken, en kijken we ook of er spanningen zijn in het buikje en het middenrif. Die spanningen worden op een pijnloze manier vrijgemaakt door heel zachte druktechnieken en mobilisaties. Volledig pijnloos voor het kindje, integendeel zelfs, de baby ervaart dit vaak als een ontspannende massage. Intussen geven we de ouder ook advies over wat je zelf kan doen om de behandeling optimaal te ondersteunen. Afhankelijk van de klacht volstaan meestal 1 tot 5 behandelingen, waarvoor je gemiddeld 50 euro per keer betaalt. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling. Neem hiervoor best een kijkje op de website van je ziekenfonds. Een doktersvoorschrift is niet nodig. Ook als je kindje groter is, kan osteopathie een ondersteuning zijn voor kinderen met groeipijn, hoofdpijn, nekpijn, scoliose, aanhoudende spijsverteringsklachten of bij leerproblemen." Lees ook: Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens dagelijkse routines 6 babyspelletjes voor de eerste zes maanden Waarom je kan overwegen om je kindje met z’n handjes te laten eten In deze houding stopt je kindje onmiddellijk met wenen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram