Wat is zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie en hoe gevaarlijk is het?

Pre-eclampsie, soms ook zwangerschapsvergiftiging genoemd, is een veel voorkomende zwangerschapscomplicatie. Het gaat gepaard met een hoge bloeddruk en een verhoogde aanwezigheid van eiwitten in de urine. Dat laatste wijst op schade aan de nieren.

Pre-eclampsie is een van meest voorkomende medische problemen tijdens de zwangerschap. Het treedt op bij ongeveer 5 tot 8 op de 100 zwangerschappen. Als het niet behandeld wordt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn voor moeder en kind. Je goed laten opvolgen tijdens je zwangerschap is daarom heel belangrijk om deze complicatie zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen.

Vroege pre-eclampsie (tussen 20 en 34 weken) is de meest ernstige vorm waarbij de situatie snel kan evolueren. De kans op ernstige gevolgen voor moeder en kind is zeer groot.
Late pre-eclampsie (na 34 weken) is een mildere vorm. De kans op (ernstige) gevolgen voor moeder en kind is kleiner.

Pre-eclampsie kan ook nog optreden in de eerste weken na de bevalling. Dan zijn er uiteraard geen risico’s meer voor de baby, maar wel nog altijd voor de moeder.

Indien pre-eclampsie niet opgemerkt wordt en ernstiger wordt, kan dit aanleiding geven tot eclampsie. Dan krijg je stuipen of een epileptische aanval. Vaak gaan er klachten zoals hevige hoofdpijn of problemen met het zicht aan de stuipen vooraf, maar dat is niet altijd het geval. Eclampsie is een noodsituatie waarbij er onmiddellijk medisch ingegrepen moet worden. Het kan soms levensbedreigend zijn, zowel voor moeder als kind.

Lees ook:
Wat zijn de gevolgen van zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie?
Wat zijn de symptomen van pre-eclampsie of zwangerschapsvergiftiging?
Urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen
Ziekenhuistas: wat moet je meenemen als je gaat bevallen?

Bronnen:
www.uzleuven.be
www.zol.be
www.uhasselt.be
www.efcni.org

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie en hoe gevaarlijk is het?
Sluiten