Zwangerschap 20 Apr 2020 Paulien

Wat is zwangerschapsmisselijkheid en wanneer moet je naar de dokter?

Één van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens een zwangerschap? Misselijkheid! Maar liefst drie op vijf zwangere vrouwen heeft er last van. Maar wat is zwangerschapsmisselijkheid nu eigenlijk en nog belangrijker: wat valt er aan te doen?

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Zwangerschapsmisselijkheid is een van de vroegst optredende en meest voorkomende zwangerschapskwalen. 60 tot 70 procent van de zwangeren heeft er last van, en vooral bij meerlingzwangerschappen kunnen de klachten doorwegen. Waarschijnlijk is het een gevolg van hormonale veranderingen, waardoor het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld.

Wanneer komt zwangerschapsmisselijkheid voor?

Zwangerschapsmisselijkheid kan vanaf de eerste weken optreden, maar kent een piek rond de negende of tiende week. Meestal verminderen de klachten tussen week 16 en 20, en mogelijks krijg je er op het einde van je zwangerschap opnieuw last van. Dan is de baarmoeder zo groot dat die tegen de maag duwt. Andere vrouwen hebben minder geluk, en ervaren de hele zwangerschap door misselijkheid.

Wat als je extreem misselijk bent?

Ongeveer 2% van de vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap te maken met hyperemesis gravidarum (HG) of extreme zwangerschapsmisselijkheid. De klachten zijn dan een pak zwaarder en houden ook aan na de eerste zestien weken van de zwangerschap. Bij HG geef je meer dan drie keer per dag over, hou je je voedsel niet binnen en is het moeilijk om gehydrateerd te blijven. De problemen kunnen in sommige gevallen verlicht worden met een aangepaste vorm van medicatie, maar bij ergere gevallen is een ziekenhuisopname mogelijk, vooral als je uitdrogingsverschijnselen vertoont.

Wanneer is zwangerschapsmisselijkheid gevaarlijk?

Je kan best een dokter raadplegen:

  • Als je meer dan driemaal per dag moet braken
  • Als het vele overgeven na een paar weken niet ophoudt
  • Als je zelfs geen vocht meer kan binnenhouden
  • Als je meer dan 5 procent van je gewicht verliest dat je had voor je zwangerschap. Bijvoorbeeld: je woog 70 kilo voor je zwangerschap en nu 66,5 kilo. Dan ben je dus 5 procent afgevallen.
  • Als de misselijkheid en het braken ook in de tweede helft van de zwangerschap blijft aanhouden, want dat kan wijzen op een andere oorzaak (bijv. een maagdarm-ontsteking, zwangerschapshypertensie…)
  • Als je last hebt van begeleidende klachten zoals koorts, algemeen onwel zijn, blijvende misselijkheid, verandering van stoelgangpatroon, pijn bij het plassen…

Bronnen:
www.uzleuven.be
www.zehg.nl
www.gezondheid.be

Lees ook:
Wat kan je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?
Mag je je haar kleuren tijdens je zwangerschap?
Zwanger? Op deze plaatsen krijg je een babypakket vol gratis producten

Auteur: Axelle Brants

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is zwangerschapsmisselijkheid en wanneer moet je naar de dokter?
Sluiten