Zwangerschap 9 Oct 2019 Paulien

Wat is een schijnzwangerschap?

Je hoort wel eens van vrouwen die negen maanden zwanger zijn zonder daar iets van te weten. Maar omgekeerd kan het ook. Dat noemen ze dan een schijnzwangerschap. Maar wat is een schijnzwangerschap precies?

Wat is een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap, of pseudocyesis, is een toestand waarin een vrouw geen maandstonden krijgt en ook de symptomen heeft die lijken op een zwangerschap (onder andere misselijkheid, moeheid, opgeblazen gevoel, pijnlijke, grotere of gevoeliger borsten…), terwijl er geen vrucht in de baarmoeder aanwezig is. Na verloop van tijd, maar later dan normaal, komt dan meestal toch de menstruatie.

Hoe ontstaat een schijnzwangerschap?

Een schijnzwangerschap kan voorkomen bij vrouwen die heel graag zwanger willen worden, maar ook bij vrouwen die dat niet willen. Vrouwen die bijvoorbeeld heel graag een kindje willen, kunnen daar zo vurig op hopen dat hun lichaam die wensen invult zonder echt zwanger te zijn. Een beetje zoals een placebo-effect.

Maar ook omgekeerd kan! Als je helemaal niet zwanger wil worden bijvoorbeeld. Dat lijkt op het roze-olifantprincipe. Als je niet aan een roze olifant mag denken, kan je plots niets anders meer dan denken aan een roze olifant. Beide hebben te maken met hormonen.

Wat kan je eraan doen?

Om er achter te komen of je echt zwanger bent, kan je het beste een zwangerschapstest doen. Hoewel deze vrij accuraat zijn, kan je toch nog steeds een vals-positieve uitslag krijgen. Dus als je 100 procent zeker wil zijn, raadpleeg je het beste je huisarts.

Bron: AllesOverSeks

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is een schijnzwangerschap?
Sluiten