Baby 24 Feb 2021 Sofie Van Rossom

Wat is de juiste dosering voor vitamine D en K voor baby’s en kinderen?

Vitamines zijn stoffen die we in minieme hoeveelheden nodig hebben, maar die ons lichaam niet of in onvoldoende hoeveelheden zelf aanmaakt, waardoor we andere bronnen gebruiken om die voorraad aan te vullen. Gynaecologen en kinderartsen raden aan om baby’s en kindjes vitamine D en K bij te geven, maar hoe lang? En hoeveel?

Vitamine D

Vitamine D zorgt voor de groei en de sterkte van tanden en botten. In combinatie met vitamine C voorkomt het onder andere botontkalking en breuken en daarnaast speelt het ook een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem.

We maken zelf vitamine D aan als we blootgesteld worden aan het UV-licht van de zon, maar het zit ook in voedingsproducten als smeer- en bereidingsvetten, volle melkproducten, eigeel, vette vis, paddenstoelen en lever. Wie op die manier niet voldoende vitamine D binnenkrijgt, baby’s die borstvoeding krijgen bijvoorbeeld, wordt aangeraden om een supplement te nemen.

Advies qua dosering

Alle kinderen tot en met de leeftijd van 6 jaar zouden dagelijks 400 internationale eenheden vitamine D geven, en dat het hele jaar door, ongeacht of ze borstvoeding of flesvoeding krijgen. De juiste dosering staat ook vermeld op de bijsluiter, en uiteraard kan je ook terecht bij je apotheker of arts. Onder andere in Nederland adviseren kinderartsen om voor vitamine D te kiezen zonder toevoeging van het bewaarmiddel propylgallaat (E310) omdat het nog niet 100% zeker is dat zulke druppels veilig zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar.

Een tekort aan vitamine D is moeilijk op te sporen, maar kan wel leiden tot de botaandoening rachitis. Signalen van een tekort zijn spierzwakte, (chronische) vermoeidheid, verminderde weerstand, pijn… Een te hoge inname van vitamine D3 kan dan weer aanleiding geven tot bijwerkingen waaronder hypercalcemie (een te hoog calciumgehalte in het bloed), neurologische klachten en risico op nierstenen.

Vitamine K

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling en de aanmaak van botten. Het zit onder andere in groene bladgroenten, volle granen, broccoli, fruit, eieren, noten, oliën, smeer- en bereidingsvetten. Aangezien vitamine K een ongeboren baby niet kan bereiken via de placenta, en omdat een baby in de buik nog onvoldoende darmbacteriën heeft om vitamine K aan te maken, kampen pasgeboren kindjes vaak met een vitamine K-tekort, waardoor ze kans hebben op ernstige bloedingen.

Advies qua dosering

In sommige ziekenhuizen krijgen baby’s bij de geboorte eenmalig intramusculair vitamine K toegediend. Deze baby’s hebben nadien geen extra vitamine K meer nodig. Combineer je borstvoeding met kunstvoeding en geef je minstens 1 volledige voeding kunstvoeding bij per dag? Ook dan hoef je geen extra vitamine K meer te geven aan je baby, omdat kunstvoeding al voldoende vitamine K bevat. Kreeg je baby bij zijn geboorte vitamine K oraal binnen en krijgt hij borstvoeding? Dan luidt het advies om 2 mg vitamine K per week toe te dienen tot de leeftijd van 3 maanden.

Een teveel aan vitamine K kan in principe niet, en het brengt ons voor zover geweten ook geen gezondheidsschade toe. Een tekort aan vitamine K kan daarentegen wel. Vooral wie bloedverdunners of antistollingsmiddelen neemt, loopt risico op gevaarlijke bloedingen.

Lees ook:
Mag je pasgeboren kindjes wakker maken voor voeding?
8 manieren om constipatie bij je baby te verlichten
De impact van borstvoeding op je seksleven
Cadeautip: Speelgoed dat ‘meegroeit’ met je kindje
Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?
Wanneer slaapt een baby door?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://www.rtlnieuws.nl
https://www.kindengezin.be
https://www.orthokennis.nl
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.gezondheidenwetenschap.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat is de juiste dosering voor vitamine D en K voor baby’s en kinderen?
Sluiten