Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapsechografie?

Tussen 11 en 14 weken wordt bij een normaal verlopende zwangerschap een eerste zwangerschapsecho uitgevoerd. Deze echo wordt volledig terugbetaald door je ziekenfonds.

Bij bloedverlies, bij een eerdere miskraam of indien problemen vermoed worden, kan al eerder een echo gebeurd zijn.

Echoscopie of ultrageluidonderzoek is een techniek waarmee organen in het lichaam zichtbaar worden gemaakt. Hierbij worden geluidsgolven met een hoge frequentie uitgezonden. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug en worden daardoor zichtbaar op een monitor. Deze echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal via de buikwand.

Aangeraden wordt om twee uur voor het onderzoek drie vierde liter water te drinken en niet meer te urineren vanaf dat ogenblik.

Met de echo in het eerste trimester worden onder meer volgende elementen gecontroleerd.

  • De zwangerschap wordt vastgesteld.
  • De juiste duur van de zwangerschap wordt bepaald. Gekeken wordt of de maten van de baby (kruin-romplengte) passen bij de berekende zwangerschapsduur. Als er een groot verschil is tussen de vooropgestelde bevallingsdatum en de grootte van de baby, wordt de zwangerschapsduur aangepast.
  • Er wordt nagegaan of de baby zich normaal ontwikkelt en dat het hartje klopt. Zeer zware afwijkingen zoals het ontbreken van een lidmaat, een open rug (spina bifida), de schedelstructuur enzovoort kunnen nu reeds worden gezien.
  • Er wordt nagegaan of het om een meerlingenzwangerschap gaat.
  • Door deze echo kan ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap worden uitgesloten.
  • Het risico op chromosomale afwijkingen, zoals het syndroom van Down, en bepaalde genetische syndromen kan worden bepaald.

Een normale echografie is geen garantie dat alles vlekkeloos zal verlopen. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord: sommige aandoeningen zijn niet echografisch aantoonbaar of zijn niet zichtbaar. De positie van het kindje tijdens het onderzoek, de hoeveelheid vruchtwater en de lichaamsbouw van de moeder zijn factoren die het onderzoek kunnen bemoeilijken.

Bronnen:
Domus Medica, Richtlijn zwangerschapsbegeleiding
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapsechografie?
Sluiten