Wat gebeurt er tijdens de eerste zwangerschapscontrole?

dossier Tussen week zes en tien ga je voor de eerste keer langs bij de gynaecoloog voor een eerste zwangerschapscontrole. Die zal dan een aantal onderzoeken uitvoeren. Ben jij benieuwd wat er precies gebeurt tijdens de eerste zwangerschapscontrole? Dan hebben wij het antwoord.

Lees ook: Eerste afspraak bij de gynaecoloog: dit kan je verwachten

1. Intakegesprek

De eerste zwangerschapscontrole zal grotendeels bestaan uit een soort intakegesprek (anamnese) waarbij de vroedvrouw of (huis)arts een zwangerschapsdossier opstelt en je een aantal vragen stelt over je gezondheid en de gezondheid van je partner.

  • Persoonlijke gegevens zoals laatste menstruatie, bloedgroep, vaccinaties…
  • Persoonlijke ziektegeschiedenis, mogelijke medische of psychiatrische risicofactoren, eerdere zwangerschappen…
  • Leefgewoonten (roken, alcohol, medicatie, voeding, beweging, arbeidsrisico’s…).
  • Vragen over de beleving van de zwangerschap (gepland, onverwacht, gewenst of ongewenst, relationeel…)
  • Familiale gegevens, bijvoorbeeld erfelijke aandoeningen. Indien er aanwijzingen zijn voor mogelijke erfelijke aandoeningen, zal besproken worden of een prenatale diagnose aangewezen is.
  • Je krijgt ook praktische informatie over het verloop van je zwangerschap, voeding, levensstijl, lichaamsbeweging, vermijden van infecties, vaccinaties…
  • Advies om foliumzuur te nemen (0,4 mg per dag).

Lees ook: Wie volgt jouw zwangerschap op: de huisarts, de vroedvrouw of de gynaecoloog?

2. Bevestiging van de zwangerschap

Je hebt misschien al een zwangerschapstest gedaan of je hebt andere redenen om te weten dat je zwanger bent. Je arts zal daar tijdens de eerste zwangerschapscontrole zekerheid over geven.

Lees ook: Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?

3. Lichamelijk onderzoek

unsplash_stethoscoop_dokter_consultatie.jpg
Het is nooit slecht om eens een volledig lichamelijk onderzoek te ondergaan, zeker als je zwanger bent. Bij een lichamelijk onderzoek worden de volgende aspecten bekeken.

Alhoewel de zwangerschap niet het ideale moment is voor een borstonderzoek vanwege de fysiologische veranderingen, wordt toch aangeraden om in het begin van de zwangerschap een borstonderzoek te doen om borstkanker vast te stellen.

4. Bloedonderzoek

Rhesusfactor

Tijdens de zwangerschap en de bevalling kan er wat bloed van je baby in je eigen bloed terechtkomen. Als jij een andere bloedgroep hebt dan je kind, kan je lichaam antistoffen maken tegen het bloed van je kind en dat bloed afbreken. De baby kan daardoor bloedarmoede krijgen.

Dat geldt vooral voor vrouwen die rhesus-D-negatief zijn en zwanger zijn van een rhesus-D-positief kind. De kans bestaat dat zij antistoffen maken tegen het bloed van hun kind.

Samenstelling van het bloed

Je ze zal ook gecontroleerd worden op bloedarmoede (anemie) en ijzerreserve. Daarvoor worden meerdere stoffen in je bloed gemeten: hemoglobinegehalte (Hb), ferritine en MCV-MCH- MCHC.

Ook de bepaling van witte bloedcellen en bloedplaatjes kan nuttig zijn voor de opsporing van bepaalde bloedziekten zoals trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes), waardoor het bloed minder goed stolt.

Antistoffen

Bij het bloedonderzoek wordt ook gecontroleerd of je de juiste antifstoffen hebt voor bepaalde ziektes zoals hepatitis B, rubella, toxoplasmose, …

Diabetes

Als laatste wordt het suikergehalte in je bloed nagekeken. Zo kan men nagaan of je risico loopt op zwangerschapsdiabetes.

Lees ook: Hoe word je getest op zwangerschapsdiabetes?

5. Urine-onderzoek

De urine wordt onderzocht op eiwit- en suikergehaltes om een symptoomloze blaasontsteking (asymptomatische bacteriurie) op te sporen.

Lees ook: Tips om een blaasontsteking te voorkomen

6. Bijkomende onderzoeken

Bij vrouwen met een verhoogd risico op bepaalde ziekten, kunnen een aantal bijkomende onderzoeken gebeuren, zoals de volgende:

  • Bloedonderzoek naar hepatitis C.
  • Bloedonderzoek naar seksueel overdraagbare ziekten (SOA) zoals chlamydia.
  • Erfelijke bloedziekten zoals sikkelcelstoornissen en beta-thalassemie.

Lees ook: Wat gebeurt er tijdens de tweede zwangerschapscontrole?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram