Wat gebeurt er met je vagina na de bevalling?

dossier Tijdens de bevalling moet je vagina veel doorstaan. Niet zo gek dus dat je klachten hebt of dat je vagina anders aanvoelt na de bevalling. Wij zetten de meest voorkomende klachten voor je op een rij.

Hechtingen

Als je bent ingescheurd of een knip hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk één of meerdere hechtingen nodig gehad. Soms zitten de hechtingen voor je gevoel te strak of irriteren ze. Om ze goed te laten genezen, kan je iedere dag minimaal een half uur met je ontblote onderlichaam op bed gaan liggen. Leg een matje of handdoek klaar om bloedverlies op te vangen. Doordat er lucht bij komt, genezen de hechtingen sneller. Het is ook belangrijk om goed rechtop te zitten als je hechtingen hebt, het liefst op een harde ondergrond. Door de tegendruk neemt de zwelling van je hechtingen sneller af. Heb je last van geïrriteerde hechtingen? Neem dan vijf tot tien minuutjes een zitbad met zout. Dat trekt vuil en bacteriën uit de wonde. Als je echt veel last hebt van je hechtingen is het nooit een slecht idee om contact op te nemen met je huisarts of gynaecoloog.

Wijdere vagina na bevalling

Als je bevallen bent, is je vagina logischerwijs uitgerekt. Dit herstelt vaak vanzelf weer na een aantal maanden. Maar na een tweede of derde bevalling herstelt je lichaam langzamer. Je kunt bekkenbodemoefeningen doen om de spieren weer strakker te krijgen. Deze oefeningen helpen ook bij urineverlies.

Pijn bij het plassen

Een branderig gevoel bij het plassen, is na je bevalling niet ongewoon. Dit komt doordat de urine langs je scheur, knip of wonde loopt en hierin prikt. Het is daarom slim om na het plassen altijd je vagina wat te spoelen met water. Dit vermindert de pijn en je spoelt ineens je hechtingen schoon. Sommige vrouwen zweren ook bij het spoelen met koude kamillethee. Dat werkt verzachtend en ontstekingsremmend.

Seks na de bevalling

De eerste keer seks na je bevalling is voor veel vrouwen even wennen. Het voelt anders aan en soms is je vagina nog erg gevoelig, of doet vrijen echt pijn. Bovendien spelen ook hormonen een rol, zeker als je borstvoeding geeft. Om infecties aan je baarmoedermond te voorkomen, is het verstandig om drie weken te wachten voor je weer seks hebt. Dokters raden vaak zelfs vier tot acht weken aan. Doe waar je jezelf goed bij voelt! Seks, nu jullie constant voor je baby moeten zorgen, is vaak wennen en staat onderaan het prioriteitenlijstje, maar geen paniek: de seksdrive komt weer terug. Lees ook: 10 dingen die niemand je vertelt over seks na de bevalling Postpartumlife in 7 cartoons Urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram