Wat doen bij gastro-enteritis (buikgriep) tijdens de zwangerschap?

Tijdens de negen maanden van de zwangerschap is het moeilijk om te ontsnappen aan (een van de) veelvoorkomende virussen. Het norovirus bijvoorbeeld, dat verantwoordelijk is voor gastro-enteritis of buikgriep.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen en de intensiteit ervan kunnen variëren, maar meestal is er sprake van misselijkheid, braken, acute diarree en buikkrampen. Soms kan ook lichte koorts en hoofdpijn optreden. Doorgaans is de ziekte niet gevaarlijk voor het kindje in je buik. Je kan de ziekte ook niet doorgeven aan de foetus.

Wees wel waakzaam voor:

 • Koorts: Een hoge lichaamstemperatuur houdt altijd risico’s in voor de foetus, dus contacteer zeker een arts als je meer dan 38 graden koorts hebt.
 • Uitdroging: Als je zwanger bent, ben je kwetsbaarder voor dehydratatie en demineralisatie, wat gevaarlijk kan zijn voor jou en je baby.
 • Een onderliggende aandoening: De symptomen kunnen een andere, ernstiger aandoening maskeren. Denk maar aan de bacteriële infecties zoals E. coli, listeria of salmonella, die gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Gelukkig zijn ze wel eerder zeldzaam. Ook listeriose of voedselvergifting kunnen ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby: longaandoening, neurologische complicatie, vroegtijdige bevalling, neonatale infectie of zwangerschapsverlies.

Bij hoge koorts, koude rillingen, pijn en lusteloosheid kan je dus beter een arts contacteren, zodat die een bacteriële infectie kan uitsluiten… of behandelen.

Lees ook: Wat kan je doen om de vijfde ziekte te voorkomen als je zwanger bent?

Wat kan je doen?

Gastro-enteritis (buikgriep) verdwijnt meestal binnen 24 tot 72 uur. In die tijd kan je de symptomen verlichten en risico’s vermijden door:

 • Genoeg te drinken, en dat de hele dag door. Bij voorkeur water, maar ook zoute bouillon en kokoswater kunnen. Als je amper iets kunt binnenhouden, is gezoete frisdranken beter dan niets. Probeer wel bruisende dranken en cafeïne te vermijden.  
 • Eet zo snel mogelijk voedsel dat je darmtransit vertraagt: gekookte rijst, pasta, aardappelen, gekookte wortelen, bananen, kweeperen, mager gegrild vlees, ham of kip, appelmoes, beschuiten, koekjes… Vermijd daarbij zeker volkoren varianten en ook vette en pikante voedingsmiddelen laat je beter links liggen, zelfs in de dagen na het herstel.

Lees ook: Welke vaccinaties worden aangeraden tijdens de zwangerschap?

Welke medicijnen zijn veilig?

Als je zwanger bent, kan je beter altijd advies vragen aan een arts of apotheker voor je medicijnen neemt. Wees ook voorzichtig met zogenaamde natuurlijke producten. Etherische oliën, fytotherapie, enzovoort wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

 • Loperamide (Imodium) komt nauwelijks in de bloedbaan terecht en kan dus eventueel wel gebruikt worden bij acute diarree als symptoom van virale gastro-enteritis, ongeacht het stadium van je zwangerschap. Lees wel aandachtig de bijsluiter en neem niet meer in dan de aanbevolen dosis.
 • Oplosmedicijnen op basis van klei (zoals Smecta) zijn ook toegelaten voor virale infecties, maar weet wel dat klei nooit zijn doeltreffendheid heeft bewezen.
 • Racecadotril kan in sommige gevallen worden overwogen, maar loperamide verdient de voorkeur.
 • Ten slotte kunnen tijdens de zwangerschap producten worden gebruikt om de darmflora te herstellen, zoals Enterol.

Lees ook: Nieuw bewijs dat paracetamol toch niet 100% veilig is tijdens de zwangerschap

Deze geneesmiddelen moeten altijd worden gebruikt als aanvulling op een gezonde, aangepaste voeding. Als je een bacteriële darminfectie vermoedt (zoals hierboven omschreven), neem dan geen van de bovengenoemde geneesmiddelen, want sommige (klei, loperamide) kunnen de verspreiding van slechte bacteriën in het spijsverteringskanaal net kunnen bevorderen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Aarzel niet om naar een dokter, zorgkundige of de spoedafdeling van het ziekenhuis te gaan:

 • Bij bloed of slijm in je ontlasting of braaksel
 • Bij zwarte ontlasting (al kan een ijzersupplement daar ook de oorzaak van zijn)
 • Als je niets kan binnenhouden, ook geen kleine slokjes
 • Als je lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt
 • Als de ziekte langer duurt dan 3 dagen
 • Als er sprake is van verwardheid, opmerkelijke spierpijn, bewustzijnsverlies…
 • Als je langer dan twaalf uur niet hebt geplast
 • Bij intense buikpijn
 • Bij een chronische aandoening aan het maag-darmkanaal
 • Als je regelmatige en/of pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder ervaart

Lees ook: Verloop, voor- en nadelen van een onderwaterbevalling

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat doen bij gastro-enteritis (buikgriep) tijdens de zwangerschap?
Sluiten