Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?

De resultaten van zwangerschapstests lijken heel eenvoudig te interpreteren – één streepje is negatief, twee streepjes zijn positief – maar in werkelijkheid is het niet altijd zo eenvoudig. Wat als het streepje heel licht is en niet donkerder wordt? En wat als het streepje pas na afleestijd verschijnt?

Heel licht streepje: Is mijn zwangerschapstest positief?

Als er een streepje zichtbaar is, hoe licht ook, betekent dat meestal dat je test positief is en dat je zwanger bent. Valse positieven zijn bijzonder zeldzaam. Maar misschien gebruik je een vroege zwangerschapstest, die al voor je ‘nod’ (niet ongesteldheidsdatum, de dag waarop je menstruatie zou moeten doorkomen) hCG kan meten, of misschien heb je ’s avonds getest? Ochtendurine heeft een hogere concentratie van hCG…

Lees ook: Wat zijn de vroege symptomen van een zwangerschap?

Wanneer een test positief is, heeft de streep bij de “T” over het algemeen dezelfde vorm en kleur als de controlestreep die onder de “C” staat. Zelfs als hij nauwelijks zichtbaar is, moet hij dus exact dezelfde kleur en breedte hebben als de controlestreep.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen

Hoe ziet een indroogstreepje eruit?

Een indrooglijntje is een streep die pas verschijnt na afleestijd. Het is de urine die verdampt en zo de test ‘inkleurt’, vaak op de plaats waar een streepje zou staan als je zwanger was, wat tot grote verwarring kan leiden.

Enkele kenmerken:

  • Grijze kleur: meestal heeft het indroogstreepje niet dezelfde kleur als de controlestreep (meestal roze of blauw), maar is hij grijs van kleur.
  • Onregelmatig: de balk kan onvolledig zijn, onregelmatig (niet dezelfde vorm van boven naar beneden), enigszins schuin staan.
  • De indroogstreep is vaak dunner dan de controlestreep.

Weet je het niet zeker? Alleen een bloedtest of een beetje geduld kunnen je vertellen of je echt zwanger bent of niet. Je kan best één of twee dagen wachten en opnieuw testen, met ochtendurine, om te kijken of de streep dan duidelijker is.

Lees ook: hCG: Welke waarden wijzen op een (gezonde) zwangerschap?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat als je zwangerschapstest een licht streepje toont?
Sluiten