(Wanneer) mag een baby water drinken?

dossier

Als ouder is het soms verleidelijk om je baby een flesje water te geven, vooral als het erg warm is, en toch kan je dit best vermijden als je kindje nog geen zes maanden oud is. Of je al dan niet borstvoeding geeft, speelt hierbij geen rol. Maar wat als je kindje hoge koorts heeft, en wat bij een hittegolf?

Lees ook: Wanneer krijgt een baby de eerste tandjes?

Waarom mag een kind jonger dan 6 maand geen water drinken?

minimi_baby-water-drinken.jpg
Borstmelk of flesvoeding voldoet, zelfs in de hete en vochtige zomermaanden. Bijkomend nog water geven, kan de voedingsbehoeften van een baby verstoren, omdat het maagje dan al gevuld is. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen het vermogen van hun lichaam om voedingsstoffen uit moedermelk of formule te absorberen verstoren.

Is het gevaarlijk om water te geven aan een baby?

Naast het risico om de eetlust van je kindje te bederven, bestaat er inderdaad een reëel risico op watervergiftiging. Men spreekt ook wel eens van een watercoma. Tot de leeftijd van zes maanden zijn de nieren van de baby te onvolwassen om gewoon water goed te filteren. Hierdoor ontstaat een elektrolytische onbalans (aanzienlijk verlies van natrium en kalium, net als bij uitdroging). Deze ‘dronkenschap’, die ook bij volwassenen kan voorkomen, kan schadelijke (groei- en ontwikkelingsstoornissen) of zelfs dramatische gevolgen hebben (stuiptrekkingen die leiden tot een coma met hersenbeschadiging of zelfs de dood). Natuurlijk gebeurt dit enkel in meest extreme gevallen, maar een geïnformeerde ouder is er twee waard.

Lees ook: Borst of fles: hoeveel voedingen heeft je baby nodig per dag?

Mag je water geven bij een hittegolf, koorts, maag- en darmproblemen?

Ouders zijn geneigd om in zulke situaties wat (meer) water te geven, omdat ze zelf dan ook meer drinken, maar zolang je kindje geen zes maanden oud is, doe je het beter niet. Is je kindje wel een half jaar oud, dan kan je kleine hoeveelheden plat, mineraalarm water of lauwe thee aanbieden, zodat je kindje kleine slokjes kan nemen. Vermijd in elk geval vruchtensappen en frisdranken. Heeft je baby koorts, diarree en/of moet hij overgeven, raadpleeg dan een huisarts of kinderarts. Ben je bang dat je kindje bij warme temperaturen te weinig vocht binnenkrijgt, geef dan gerust eens een extra borstvoeding of flesje.

Mag je een flesvoeding aanlengen met extra water?

Verdun kunstmelk niet te veel. Als je poedermelk gebruikt, zorg er dan voor dat je de juiste water/poederdosering gebruikt om een teveel aan water te voorkomen. Zelfs in de zomer.

Lees ook: Waarop moet je letten bij zonnecrème voor baby’s en kleine kinderen?

Hoeveel water mag een kindje van 6 maand drinken?

Hou er rekening mee dat een baby tussen 6 en 12 maanden oud vooral behoefte heeft aan de voedingsstoffen die worden geleverd door moedermelk of kunstvoeding. Het is dus meer een kwestie van wennen aan water en aan andere sensaties (bekertje bijvoorbeeld) dan zuigen aan de fles of de borst.

Hoeveel water mag een kindje (+6 maand) drinken?

Het overstappen van borst- of kunstvoeding naar andere drankjes gaat geleidelijk. In het begin blijft het bij een paar kleine slokjes, maar blijf wel water aanbieden op verschillende momenten. Zowel tijdens als tussen de maaltijden dus. Vanaf 6 maanden drinkt je baby per dag best wel nog minstens een halve liter flesvoeding. Als hij twaalf maanden oud is, volstaan in principe twee bekers melk van 150 ml en drinkt hij daarnaast nog een viertal bekertjes water of thee.


Bronnen:

https://www.kindengezin.be
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram