Wanneer mag je opnieuw zwanger worden na een miskraam?

Tot een paar jaar geleden werd vrouwen aangeraden om na een miskraam een paar cyclussen te wachten om opnieuw zwanger te worden, om het lichaam eerst optimaal te laten herstellen. Uit een andere studie bleek echter dat de kans op een nieuwe zwangerschap groter was als je net níet te lang wacht. Hoe zit het nu?

Zwanger worden na een miskraam

In 2014 bleek uit een langdurig Brits onderzoek bij 31.000 vrouwen dat de meeste vrouwen een succesvolle zwangerschap kregen als ze binnen de 6 maanden na een miskraam opnieuw zwanger waren. Vrouwen die meer dan twee jaar wachtten, liepen het minst kans op een succesvolle zwangerschap. “Ons onderzoek toont aan dat het niet nodig is dat vrouwen de conceptie uitstellen na een zwangerschapsverlies,” concludeerden de auteurs van de studie, die aanzetten tot een herziening van de officiële aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten.

Wachten of niet wachten?

In het geval van een baarmoederontsteking, een laat zwangerschapsverlies of een andere complicatie kan je gynaecoloog aanraden om even te wachten voor je opnieuw probeert. Anders is er wetenschappelijk gezien geen reden om een nieuwe zwangerschap uit te stellen.

Het is vooral belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam. Wacht gerust tot wanneer je er zelf opnieuw klaar voor bent, zowel fysiek als mentaal.   

Lees ook:
Getuigenis: “Ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap”
Wensmama’s en sterrenmama’s herstellen op de materniteit: “Hartverscheurend”
Hoe herstel je van een zwangerschapsverlies?
Als het misgaat: “Mijn moederhart huilde zachtjes”

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wanneer mag je opnieuw zwanger worden na een miskraam?
Sluiten