Baby 24 Nov 2019 Paulien

Wanneer kan je baby alleen rechtop zitten?

Wanneer je baby zelfstandig rechtop kan zitten, gaat er een heel nieuwe wereld voor je kleintje open. Je baby kan dan al zijn of haar speelgoedje goed in de gaten houden en hij of zij heeft de handjes vrij om een heleboel dingen vast te grijpen. Maar vanaf wanneer kan je kleintje alleen rechtop zitten?

Leren zitten

Na maanden van tummytime heeft je baby’tje genoeg spieren gekweekt om zijn of haar hoofdje rechtop te houden. Meestal kan hij of zij dit rond vier maanden. Tussen de 4 á 6 maanden krijgt je kleintje ook het omrollen onder de knie. Met deze nieuwe vaardigheden is je baby helemaal klaar om met ondersteuning rechtop te zitten.

Je kan die ondersteuning bieden door hem of haar op je schoot te nemen en zachtjes aan de armpjes op te trekken tot zit-positie. Je kan hem of haar ook laten zitten met een aantal kussentjes achter de rug.

Balanceren

In het begin heeft je baby nog wat moeite om zijn of haar balans te houden en zal hij of zij makkelijk omvallen. Zorg dus altijd voor een veilige omgeving en een zachte ondergrond en blijf in de buurt. Omring je kleintje bijvoorbeeld met een zee van kussens of begin met oefenen in de hoek van een zachte bank. Zo bezeert je kindje zich niet als hij of zij omkukelt.

Alleen rechtop zitten

Tussen de 6 en 9 maanden gaat je baby leren om zelfstandig rechtop te zitten. De spieren in zijn of haar rug, bovenlichaam en nek zijn dan genoeg ontwikkeld om zijn of haar lichaampje omhoog te houden. Je kleintje zal vanaf deze periode dus proberen om zichzelf zonder jouw hulp op te drukken tot zit. Het begint meestal met het oprichten van de borst, een soort mini push-up. De meeste baby’s gaan vervolgens op één van de volgende manieren zitten:

  • Vanuit buikligging richt hij of zij de borst op, draait zich zijwaarts wat open en drukt zich met zijn of haar armen omhoog tot hij of zij rechtop zit.
  • Vanuit buiklig kan je kleintje ook zijn of haar knietjes optrekken en dan met de armpjes zich opdrukken tot kniezit. Dan hoeft je baby zich alleen nog maar naar achter te laten vallen en dan zit hij of zij op zijn of haar billetjes.

Als je baby eenmaal alleen rechtop zit, heeft hij of zij in het begin nog wat ondersteuning nodig. Langzaamaan leert hij of zij ook balans te houden zonder ondersteuning. De meeste baby’s leren tussen de 7e en 13e maand alleen rechtop te gaan zitten.

Lees ook: De vele voordelen van buikliggen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wanneer kan je baby alleen rechtop zitten?
Sluiten