Baby 2 Mar 2021 Sofie Van Rossom

Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?

Winkels halen servies dat gemaakt is uit een mix van melamine en bamboe of maïs massaal uit de rekken, maar wil dat zeggen dat jij alle plastic bordjes en bekers ook beter in de vuilbak gooit? Niet per se.

Waarom mag het servies niet meer verkocht worden?

  • Administratieve reden

De verkoop van die producten is eigenlijk nooit goedgekeurd, waardoor ze niet aan de Europese regelgeving voldoen. Dát is dan ook in eerste instantie de reden waarom ze nu verboden worden, niet omdat ze per definitie onveilig zijn.

  • Schadelijke stoffen

Producten die vervaardigd zijn uit een mix van bamboevezels en melamine kunnen bij verhitting of door slijtage melaminedeeltjes vrijgeven, die we dan samen met de voeding binnenkrijgen en die zo nierproblemen kunnen veroorzaken. Tussen haakjes: tien jaar geleden hadden Chinese fabrikanten melamine toegevoegd aan melkpoeder, waardoor meer dan 50.000 baby’s nierproblemen kregen. De makers zijn toen ter dood veroordeeld.

Daarnaast kan bij melamine-bamboeservies ook formaldehyde vrijkomen, een stof die maagklachten veroorzaakt. Vooral jonge kinderen zijn kwetsbaar.

Mogen we melamine-bamboeservies nog blijven gebruiken?

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid doet elk jaar massaal veel controles op producten die met levensmiddelen in contact komen en uit de cijfers van de laatste drie jaar blijkt dat we niet hoeven te panikeren: “98,6 procent van de producten kan als veilig worden beschouwd”, aldus woordvoerster Hélène Bonte. Je kan je servies dus gerust blijven gebruiken. Wie 100% zeker wil zijn dat er geen stoffen vrijkomen, kan enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Zo stel je het servies beter niet bloot aan temperaturen boven de 70 graden Celsius. Steek ze dus niet in de microgolf of de (onderste lade van de) vaatwas. Koude of lauwwarme voeding serveren op zulke bordjes en kommetjes is uiteraard geen enkel probleem.

Welk alternatief servies kunnen we best gebruiken?

Er is servies beschikbaar dat voor 100% uit melamine bestaat. Dat is een stuk veiliger, maar wordt afgeraden voor kindjes jonger dan drie. Bovendien is het niet altijd makkelijk om te zien of er al dan niet bamboevezels in verwerkt zitten. Servies dat voor 100% uit bamboe bestaat, is wel compleet veilig om te gebruiken. Ook onder andere glas, porselein, keramiek en roestvrij staal zijn goede alternatieven.


Lees ook:
Onderzoek naar plastic zuigflessen: “Let op met opwarmen flesje”
Alerte mama waarschuwt voor het tourniquetsyndroom
Wat is de juiste dosering voor vitamine D en K?
Baby-led weaning: Hoe werkt de Rapley-methode?
Zo leer je je kind groenten eten
Wat als je kind niets wil eten… behalve appelmoes?

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.nieuwsblad.be
https://www.trouw.nl
https://www.voedingscentrum.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wanneer is servies uit bamboe en melamine gevaarlijk of schadelijk?
Sluiten