Baby 16 Dec 2021 Sofie Van Rossom

Wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen of af te bouwen?

Baby’s hebben van nature een grote zuigbehoefte. Ze worden niet voor niets zuigelingen genoemd. Een tutje kan helpen om aan die grote zuigbehoefte te voldoen, maar wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen? We vroegen het aan logopediste Bregje Hoogmartens.

“De mond speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een baby. Ze fungeert niet alleen voor het opnemen van voeding, maar ook om de omgeving te ontdekken. En zuigen aan de borst of fles, op de duim, vinger(s) of het tutje geeft baby’s onder andere een geruststellend gevoel. Tussen 9 en 12 maanden neemt deze natuurlijke zuigbehoefte af. Veel peuters en kleuters vinden het echter nog steeds fijn om te zuigen, en toch is het beter om het tutje weg te nemen als je kindje 1 jaar geworden is, en wel om deze redenen.

Effect van tutje op het gebit

Het zuigen kan de stand van de doorkomende tanden en de orofaciale groei negatief beïnvloeden. De fopspeen, duim vinger(s), maar ook tuitbekers duwen de tong omlaag en houden de ruimte tussen de voorste tanden open. Dit kan er bovendien voor zorgen dat een ‘infantiel slikpatroon’ in stand wordt gehouden. Daarbij beweegt de tong tijdens het slikken naar voren (tegen of tussen de tanden) in plaats van naar boven richting het gehemelte. Hierdoor wordt er te veel kracht op de tanden gezet, waardoor deze in dezelfde open positie of nog verder uit elkaar gaan staan. Een verkeerde tongpositie in rust, tijdens het slikken of tijdens het spreken (lispelen) kan bovendien leiden tot een hoog smal gehemelte, smalle kaken en een groei van het gezicht in de lengte (ook wel long-face syndroom, of skeletale open beet genoemd). Dit zijn dan weer risicofactoren voor scheven tanden of malocclusie (het niet goed op elkaar passen van de tanden), snurken en slaapapneu. Zoals je ziet, een vicieuze cirkel.

Lees ook: De impact van een tutje op het gebit van je kindje

Effect van tutje op de taalontwikkeling

Daarnaast vormt de speen een belemmering voor de communicatieve ontwikkeling. Kinderen met een speen in de mond imiteren minder geluidjes, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de vroege spraakontwikkeling. Een speen in de mond heeft ook negatieve gevolgen voor de spraakverstaanbaarheid.”

Het tutje wegnemen of het gebruik ervan op tijd afbouwen is dus belangrijk. Ouders zien er vaak tegenop, maar meestal valt het afscheid van het tutje beter mee dan verwacht.

Lees ook:
Slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams over tutjes en duimen
Stoppen met tutje? ‘Denk als je peuter/kleuter’
Afgestemd opvoeden: tut of geen tut?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen of af te bouwen?
Sluiten