Waarop moet je letten bij zonnecrème voor baby’s en kleine kinderen?

dossier

Baby’s jonger dan één jaar mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, maar tenzij je als een vampier leeft, is het moeilijk om alle UVA- en UVB-stralen volledig te vermijden. Naast een zonnebril, zonnehoedje, luchtige maar bedekkende kleding, een parasol aan de buggy en UV-zwemkledij mag een goede zonnecrème uiteraard niet ontbreken. Waarop moet je letten bij de keuze van een zonnecrème? We vatten het even samen.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby insmeren met zonnecrème?

Over het algemeen wordt geadviseerd geen zonnecrème op een baby aan te brengen voordat hij 6 maanden is. Maar deze aanbevelingen zijn geëvolueerd en sommige specialisten adviseren nu een beschermende lotion aan te brengen op alle plaatsen waar de huid niet door kleding wordt beschermd, vooral op de handen en voeten. Na 6 maanden kan je je baby zonder problemen insmeren met zonnecrème, maar let wel, het is niet omdat je baby is ingewreven dat je hem of haar volledig mag blootstellen aan de zon. Ook na het insmeren kan je beter extra bescherming voorzien (zoals hierboven vermeld) en de schaduw opzoeken.

Hoe (vaak) moet je zonnecrème smeren?

Breng de zonnecrème maximaal om de 2 uur opnieuw aan, én na een zwembeurt of waterspelletje (zelfs als op de crème is aangegeven dat deze waterbestendig is). Gebruik een ruime hoeveelheid. Uit sommige studies is gebleken dat consumenten geneigd zijn niet genoeg crème aan te brengen, waardoor de bescherming deels wegvalt. Vergeet ook de oren, voeten, de achterkant van de benen en de huidplooien niet. Vermijd wel het gebied rond de ogen.

Leg de zonnecrème nooit in de zon, want als het product opwarmt kan het de actieve bestanddelen verliezen.

Kies je best voor een spray of crème?

Sommige mensen bevelen de spray aan, die praktischer is voor een baby of ouder kind dat liever rondloopt terwijl jij met de tube crème staat te worstelen. Maar veel deskundigen waarschuwen voor de spray, die dreigt te vervliegen als er een briesje is. Bovendien kan je kindje het product inademen, en bepaalde schadelijke stoffen binnenkrijgen, zoals het titaniumdioxide in minerale zonnefilters. Je kan de spray wel eerst op je handen aanbrengen en zo de huid van je kindje insmeren.

UVA en/of UVB?

De SPF (zonnebeschermingsfactor)slaat enkel op de bescherming tegen UVB-stralen, die de belangrijkste oorzaak zijn voor huidkanker. De verraderlijke UVA-stralen dringen echter veel dieper door in onze huid. Hoewel we er niets van merken (geen bruiner of rood wordende huid), veroorzaken ze zelfs bij bewolkt weer én in de schadum huidveroudering, zon-intolerantie, pigmentstoornissen en daarnaast ook bepaalde vormen van huidkanker.

Net zoals bij SPF geldt: hoe hoger de PPD-factor die beschermt tegen UVA-stralen, hoe beter de bescherming. Een zonnebrandcrème moet een PPD-index hebben van minstens een derde van zijn SPF-index. Voor een SPF van 30 moet de PPD dus bijvoorbeeld ten minste 10 zijn.

Waarop moet je letten als je zonnecrème kiest voor baby’s en jonge kinderen?

  • Kies voor factor 50.
  • Hypoallergeen en waterbestendig.
  • Geen chemische filter (oxybenzone, octyl methoxcinnamate, octocrylene, avobenzone, homosalate, 4-methylbenzylcathinone).
  • Geen alcohol, parabenen en essentiële oliën.
  • Bescherming tegen UVA én UVB.

Goed om te weten

  • Als je baby een medische behandeling volgt, vraag dan je arts of apotheker om advies. Sommige medicijnen kunnen namelijk de bescherming van zonnefilters verstoren.
  • De duurste crème is niet noodzakelijk de beste. Consumentenverenigingen zoals Test-Aankoop voeren elk jaar vergelijkende studies uit. Je kan dus altijd die resultaten bekijken bij twijfel.
  • Het woord "sunblock" mag niet langer worden gebruikt, aangezien geen enkele zonnecrème 100% bescherming biedt tegen de zonnestralen.

Lees ook:
Welke zonnebril kies ik voor mijn kind?
7 waterspelletjes om je baby en peuter af te koelen bij een hittegolf
Op stap met je baby? Let op voor het oveneffect!
Hoe kan je je baby best beschermen tegen muggen?
De verschillende soorten zwemhulpmiddelen voor kleine kinderen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram