Waarom we gerust (af en toe) mogen vloeken in het bijzijn van kinderen

Vloeken in het bijzijn van je kinderen is een dikke no-no, dachten we. En toen lazen we een artikel van de Association for Physicological Science, waarin onderzoekster Kristin Janschewitz uitlegt dat vloekwoorden deel uitmaken van onze taal en we ze dus niet per se moeten inslikken in het bijzijn van kinderen. Say what?

Ook peuters vloeken

Janschewitz schrijft in ‘The Science of Swearing’ dat ook kindjes van twee jaar al ‘vloeken’, op hun eigen manier weliswaar. Pas op de leeftijd van elf of twaalf jaar gaan ze op dezelfde manier vloeken als volwassenen. “Het is nog niet duidelijk in hoeverre ze precies de betekenis van de vloekwoorden kennen, maar we weten wel dat jonge kinderen een ‘lightversie’ van de vloekwoorden gebruiken in vergelijking met oudere kinderen en volwassenen.”

Als mama het zegt, is ’t niet meer cool

Ook de Amerikaan Benjamin Bergen, taalkundige en auteur van ‘What the F – What Swearing Reveals About Our Language, Our Brains, and Ourselves’, bagatelliseert de rol van de ouders bij de overdracht van slechte gewoonten. “Kinderen zullen hoe dan ook ‘stoute’ woorden leren, is het niet van de ouders, dan wel van oudere broers en zussen of op school”, klinkt het. Sterker nog, hij vindt het net belangrijk om af en toe stevig te vloeken in het bijzijn van kinderen.

Blasfemische vloekwoorden – waarin God de hoofdrol krijgt – zijn een manier om los te breken en om regels te overtreden, vertelt Bergen. Als jij als ouder, de ultieme gezagvoerder voor je kinderen, af en toe een ‘godverdoeme miljaarde dju’ laat vallen, zal dat scheldwoord in de ogen van je kinderen niet zo rebels lijken. Met andere woorden: hoe meer iets verboden is, hoe meer het hen aanspreekt. Is het daarentegen wél oké om nu en dan te vloeken? Dan zijn ze minder geneigd om het te doen.

Vloeken doet geen pijn…tot op zekere hoogte

Bergen gelooft ook niet dat, in tegenstelling tot wat sommige gezondheidsautoriteiten beweren, (gematigd) vloeken in het bijzijn van kinderen, agressiviteit in de hand werkt. En het moet gezegd: tot op heden is er effectief geen onderzoek die die stelling hard maakt.

Lees ook:
Waarom we schattige kinderen willen ‘opeten’
Opvoeden zonder straffen en belonen, hoe werkt dat eigenlijk?
Zo leer jij je kind groenten eten
Wat als je kind niets wil eten… behalve appelmoes
Hoe je met je kinderen kan spelen zonder jezelf uit te putten

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom we gerust (af en toe) mogen vloeken in het bijzijn van kinderen
Sluiten