Mama & papa 31 Oct 2019 Paulien

Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)

Als je ’s ochtends niet goed uit bed geraakt, is het vooruitzicht van een koude douche helemaal afgrijselijk. Maar je warme douche inruilen voor een koude heeft heel wat voordelen voor jou én het milieu.

Het verbetert lichaamsprestaties

Volgens onderzoek zorgt koud douchen voor een beter herstel van je spierfuncties na een training. Zo zou je bij de volgende inspanning in staat zijn om betere prestaties te leveren.

Een douche van 10 minuten zou zelfs effectiever zijn dan een even lange cooling down! Een ijskoude douche is bovendien goed om ontstekingen en blessures te voorkomen na een training.

Het versnelt je bloedcirculatie

Koud douchen zorgt voor vasodilatatie en vasoconstrictie: het verwijden en vernauwen van de bloedvaten. Hierdoor versnelt de bloedsomloop in je lichaam. Je hartslag gaat omhoog, wat betekent dat er sneller bloed van je hart naar je organen stroomt.

Dat is onder andere goed tegen een te hoge bloeddruk en tegen aderverkalking. Je wist misschien niet eens dat je cardiovasculaire systeem überhaupt bestond, maar je weet nu wel dat het blij wordt van koude douches.

Het is beter voor het milieu (en je portemonnee)

Water opwarmen kost best veel gas. Als je je water niet (of minder) opwarmt, bespaar met andere woorden gas en dus ook geld uit.

Bovendien is de kans groot dat je stukken minder lang onder een koude dan een warme douche blijft staan, en daarmee dus ook nog water bespaart. Daar wordt je portemonnee opnieuw blij van, net als het milieu.

Je wordt er blijer van

Koud water zorgt ervoor dat endorfines vrijkomen in je lichaam, net als bij inspanning, pijn, pittig eten en orgasmes.

Endorfines zijn niet alleen natuurlijke pijnstillers (nog een voordeel voor na het sporten), maar ze zorgen ook voor een hoger geluksniveau. Daarnaast is bewezen dat regelmatig koud douchen zelfs beter kan helpen tegen depressiviteit dan antidepressiva.

Lees ook: Zo kan je zelf je eigen haarmasker maken

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom koud douchen supergezond is (en goed voor het milieu)
Sluiten