Mama & papa 30 Nov 2019 Paulien

Waarom jij het altijd kouder hebt dan je lief

Jij zit in de zetel met een dekentje terwijl de verwarming op een comfortabele temperatuur van een triljoen graden staat, en wanneer je lief nog maar één blik op de schakelaar werpt, is het kot te klein. Maar onderzoek toont aan dat je niet dramatisch doet (althans niet op dit vlak), je hebt het écht kouder dan je lief. 

Je hebt minder bloed in je lichaamsuiteinden

Wanneer je het koud krijgt, zorgen de bloedvaten in je handen en voeten ervoor dat er bloed (en dus warmte) naar het centrum van je lichaam wordt gestuurd, waardoor je belangrijkste organen niet onder de kou gaan lijden. Vrouwen hebben sowieso al minder bloed, waardoor die circulatie sneller moet gebeuren en het bloed hun lichaamsuiteinden dus sneller verlaat.

Door die snellere bloedcirculatie wordt je bloed dus sneller richting je vitale organen gepompt, maar dat heeft als nadeel dat je handen en voeten sneller bevriezen.

Warm on the inside, cold on the outside

Onze lichaamstemperatuur mag dan hoger liggen dan die van mannen, onderzoek heeft aangetoond dat de temperatuur van je huid een effectievere manier is om na te gaan hoe goed iemand tegen de kou kan. En ra ra ra … onze huidtemperatuur ligt gemiddeld een stuk lager.

Hormonale verschillen

Oestrogeen kan ervoor zorgen dat bloed trager richting je handen en voeten stroomt, en dat je lichaamstemperatuur hoger wordt, waardoor vrouwen doorgaans gevoeliger zijn voor een plotse temperatuurdaling. Dit is vooral het geval tijdens je menstruatie.

Testosteron zorgt er dan weer voor dat de belangrijkste koude-receptoren tijdelijk ongevoelig worden, waardoor mannen het net minder snel koud hebben.

Je lief heeft meer spieren

Mannen hebben een hoger metabolisme (jep, het leven is oneerlijk), wat betekent dat ze calorieën sneller verbranden (lees vorige haakjes) en ze hun lichaam sneller opgewarmd krijgen. Wij hebben dan weer vaak een hoger vetgehalte (joepie), maar spieren houden je warmer dan vet. En die hebben mannen ook meer dan wij.

Al je vriendinnen hebben het koud

Het klinkt belachelijk, maar kou is besmettelijk. Dit onderzoek zette een experiment op waarin mensen naar een video moesten kijken waarin handen werden ondergedompeld in koud water. Wat bleek? Hun eigen handtemperatuur werd meteen ook significant lager.

Lees: je hebt het misschien nog niet koud, maar dat heeft je brein je nu wel aangepraat. Just great.

Lees ook: Wat onthult de kleur van snot over de gezondheid van je kleintje?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom jij het altijd kouder hebt dan je lief
Sluiten