Waarom je tijdens je zwangerschap extra zorg moet dragen voor je tanden

Ben je in de maanden voor de zwangerschap niet bij de tandarts geweest? Dan doe je dit best in de eerste 12 weken, want tijdens je zwangerschap zijn je tanden en tandvlees extra kwetsbaar.

Waarom is tandverzorging zo belangrijk voor zwangere vrouwen?

Als zwangere vrouw heb je niet alleen vaker last van bloedend tandvlees, als je meer zoetigheid eet, is er ook een verhoogd risico op gaatjes (cariës). Daarnaast maakt, bij wie vaak moet overgeven door zwangerschapsmisselijkheid, het maagzuur het tandglazuur nog kwetsbaarder. En in geval van tandbederf kunnen bacteriën zich via de mond door het lichaam verspreiden en zo het kindje in je buik bereiken.

Door hormoonschommelingen lopen zwangere vrouwen bovendien meer risico op ontstoken tandvlees. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd en komt vooral voor tussen de tweede en achtste maand. 

Symptomen die kunnen wijzen op een tandvleesontsteking zijn: 

• rood en gezwollen tandvlees

• bloedend tandvlees bij het poetsen of eten

• loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees

• vieze smaak of een slechte adem


Het is belangrijk dat de ontsteking zo snel mogelijk wordt behandeld, anders kan de aandoening parodontitis veroorzaken. In dat geval is ook het kaakbot ontstoken, en neemt de hoeveelheid ontstekingsbevorderende stoffen in het bloed toe, wat kan leiden tot vroegtijdige weeën en een vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht.

Tips voor een gezonde mond tijdens de zwangerschap

• Poets je tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten met een fluoridetandpasta.

Heb je last van zwangerschapsmisselijkheid en eet je liever kleine maaltijden verspreid over de hele dag? Dan kan je best drie keer je tanden poetsen met een fluoridehoudende tandpasta.

• De tanden poetsen onmiddellijk na het overgeven is niet aan te raden, omdat het maagzuur inwerkt op het tandglazuur, en het tandglazuur dan gevoeliger is voor slijtage. Je kan na het overgeven dus beter je mond spoelen met water of met een mondspoelmiddel dat fluoriden bevat.

• Reinig dagelijks (bij voorkeur ’s avonds) de ruimte tussen je tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flosdraad.

• Als poetsen om de een of andere reden (tijdelijk) zeer moeilijk is, gebruik dan fluoride- en/of chloorhexidinehoudende mondspoelmiddelen.

• Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot maximaal 7 per dag en vermijd frequente inname van suikerhoudende tussendoortjes.

Lees ook:
Wat is Kind en Gezin precies en wat mag je verwachten?
Constipatie tijdens de zwangerschap
Kan je jouw borsten voorbereiden op borstvoeding?
Alles over de bevalling

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom je tijdens je zwangerschap extra zorg moet dragen voor je tanden
Sluiten