Baby 19 Oct 2020 Sofie Van Rossom

Waarom je kan overwegen om je kindje met z’n handjes te laten eten

Als je kindje vier à zes maanden oud is, is hij klaar voor méer dan melk. Sommige ouders halen de mixer uit te kast en maken een papje, anderen prakken het eten met een vork en nog anderen kiezen voor de Rapley-methode. Bij die laatste mogen kindjes stukken voedsel met hun handjes zelf in hun mondje steken, en dat heeft wel wat voordelen, zo blijkt.

Psychologen aan de universiteit van Nottingham kwamen tot die conclusie enkele jaren geleden, na een onderzoek bij 155 kinderen tussen 20 maanden en 6,5 jaar oud. Van hen kregen 63 kinderen hun eten gepureerd en met een lepel aangeboden, de overige 92 kinderen mochten het eten, in brokjes gesneden, zelf in hun mond stoppen. Van die laatste groep had slechts één kind overgewicht, bij de groep kinderen die gepureerd eten kreeg, hadden er acht last van zwaarlijvigheid.

Kinderen die vaste voeding eten vanuit hun hand, hebben bovendien meer aandacht voor de textuur van het eten. Daarnaast zijn ze meer geneigd om pasta’s en brood te eten, wat ook makkelijk te pakken en te kauwen is. Zoete producten waren juist populairder onder de groep kinderen die met een lepel gevoed werd.

Voorlopig zijn er echter nog geen grootschalige studies die aantonen dat de Rapley-methode, of een gelijkaardige zoals die van Kleintjes, beter of gezonder zou zijn. Veel hangt uiteraard af van de leefstijl en welke voeding je aanbiedt. Maar aangezien veel kindjes het sowieso toch liefst “zelluf doen”, valt het misschien eens te proberen?

Lees ook:
‘Baby-led weaning’: Hoe werkt de Rapley-methode?
5 tips om jouw kind gezond te leren eten
Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren

Bronnen:
https://bmjopen.bmj.com
https://www.nottingham.ac.uk
https://www.kindengezin.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom je kan overwegen om je kindje met z’n handjes te laten eten
Sluiten