Bevalling 6 Jan 2020 Paulien

Waarom is het een goed idee om navelstrengbloed te doneren?

Als je eindelijk bevallen bent, wil je aan niets anders meer denken dan aan jouw kersverse baby. Maar toch is er iets dat je dan zou moeten doen, dat jou geen moeite kost en veel mensen kan helpen: navelstrengbloed doneren.

Wat is navelstrengbloed?

Navelstrengbloed is het bloed dat achterblijft in de navelstreng en de moederkoek. Dit bloed heeft geen functie meer voor moeder of kind en wordt met de moederkoek verwijderd en weggegooid. Dit navelstrengbloed is echter relatief rijk aan bloedvormende voorlopercellen en stamcellen.

Stamcellen zijn in staat om bloed (rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes) te vormen. Bij volwassenen zitten deze cellen in het beenmerg.

Waarom zou je navelstrengbloed moeten doneren?

Door het bloed te verzamelen kort na de geboorte en de stamcellen te verrijken in het laboratorium, kan men deze stamcellen invriezen. Deze kunnen dan bewaard worden voor gebruik bij een patiënt die een stamceltransplantatie nodig heeft.

Voor patiënten met leukemie biedt een transplantatie met stamcellen vaak een laatste kans op overleven wanneer de klassieke behandelingen niet aanslaan. Ook patiënten met bloedziekten of met aangeboren afwijkingen die gepaard gaan met een slechte bloedvorming kunnen geholpen worden.

Wie kan je helpen?

In ons land zijn er ongeveer 50 patiënten per jaar die geen geschikte donor vinden. Speciaal voor deze patiënten zoekt men een niet-familiedonor die beenmerg kan afstaan. Een tweede veelbelovende behandeling is een transplantatie met stamcellen uit navelstrengbloed.

Hoe ga je te werk?

Het is jammer genoeg nog niet mogelijk om in elk ziekenhuis navelstrengbloed te doneren. In dit lijstje kan je zien of jouw ziekenhuis in aanmerking komt.

Voor de bevalling moet je een vragenlijst invullen en een toestemmingsformulier invullen. Pas als je bevallen bent, wordt het navelstrengbloed afgenomen. Alleen het bloed dat achterblijft in de navelstreng en moederkoek, nadat de navelstreng werd doorgeknipt, wordt in een zakje verzameld.

De procedure heeft geen enkel nadelig effect op jouw baby of op jou. Enkele maanden na de bevalling zal jouw bloed, niet dat van je kindje, nog eenmaal getest worden om te bekijken of er zeker geen virussen aanwezig zijn. Dan kan het bloed dus gebruikt worden om levens te redden.

Lees ook: 8 dingen die je moet onthouden als je pas bevallen bent

Bron: MDPB

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom is het een goed idee om navelstrengbloed te doneren?
Sluiten