Waarom is cytomegalovirus (CMV) gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Cytomegalovirus (of CMV) is een veel voorkomend virus dat mensen van alle leeftijden kan besmetten. Doorgaans is de infectie niet gevaarlijk, maar wanneer je voor de eerste keer met het cytomegalovirus (CMV) in contact komt tijdens je zwangerschap, kan het wel ernstige letsels bij de baby veroorzaken.

Wat is CMV?

Het cytomegalovirus behoort tot de herpesvirussen, net zoals koortsblaasjes, windpokken, zona en klierkoorts. Wie besmet is met CMV kan last krijgen van koorts, keelpijn, vermoeidheid en gezwollen klieren, maar in veel gevallen zijn er helemaal geen symptomen en blijft de infectie dus onder de radar. Als je één keer besmet raakte, blijft het virus aanwezig in je lichaam en kan het opnieuw gaan opflakkeren op een later tijdstip.

Wat als je CMV oploopt tijdens de zwangerschap?

• Vrouwen die de ziekte niet eerder hebben doorgemaakt en dus seronegatief zijn (geen antistoffen hebben in het bloed) en die voor de eerste keer besmet worden tijdens hun zwangerschap (primo infectie) hebben 30 tot 40 procent kans om het virus tijdens de zwangerschap door te geven aan de ongeboren baby.

• In geval van een reactivatie van het virus tijdens de zwangerschap bij vrouwen die eerder al besmet waren, is de kans op transmissie veel kleiner (ongeveer 1 à 2 procent).

• Een infectie opgelopen bij of na de geboorte veroorzaakt bij gezonde voldragen baby’s meestal geen (ernstige) problemen. Bij te vroeg geboren kinderen, laag geboortegewicht of immuno-incompetentie van het kind bestaat er wel een risico op ernstige ziekte.

Als uit bloedtesten blijkt dat je CMV hebt opgelopen tijdens de zwangerschap, kan er rond de 20ste tot 22ste week een vruchtwaterpunctie gepland worden om te kijken of het virus bij de foetus is terechtgekomen. Als dat het geval is, zullen er zeer regelmatig echo’s worden verricht om eventuele afwijkingen, zoals groeivertraging, op te sporen. Als de besmetting later in de zwangerschap heeft plaatsgevonden, kan een urinetest bij de baby na de geboorte uitwijzen of het virus de baby heeft bereikt. Later in de zwangerschap, rond 31-32 weken, kunnen eventuele ernstige hersen- en andere afwijkingen opgespoord worden met een echografie of een foetale MRI-scan.

Wat zijn de mogelijke gevolgen voor de baby bij een CMV-infectie?

Er is geen duidelijke relatie aangetoond tussen het tijdstip van infectie in de zwangerschap en de aard van de afwijkingen, maar besmetting vóór de 20ste zwangerschapsweek zou ernstiger afwijkingen veroorzaken. In de laatste drie maanden van de zwangerschap is de kans op gevolgen kleiner dan 1 procent.

• De overgrote meerderheid van de baby’s met een congenitale CMV-infectie vertoont geen afwijkingen tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Bij 10 tot 15 procent van deze kinderen zullen er in de eerste levensjaren toch nog afwijkingen optreden. Hierbij gaat het voornamelijk om mildere ontwikkelings- en leerstoornissen, gehoorproblemen en soms oogproblemen.

• 10 tot 15 procent van de baby’s met een congenitale CMV-infectie heeft bij de geboorte duidelijke en soms ernstige symptomen, zoals:

– groeiachterstand en een laag geboortegewicht
– bloedstollingsproblemen, wat zich uit in kleine onderhuidse bloedingen (petechiën)
– longproblemen (longontsteking)
– lever- of miltproblemen (vergrote lever of milt, geelzucht)
– een klein hoofdje (microcephalie)
– verkalkingen in de hersenen
– stuipen
– abnormale spierspanning
– gehoorproblemen
– problemen met het zicht (cataract, oogontsteking)

Veel van deze kinderen kunnen later een algemene ontwikkelingsachterstand vertonen, met gedragsstoornissen of leermoeilijkheden, doofheid en/of gezichtsstoornissen.

• Van de kinderen die al van bij de geboorte duidelijke neurologische problemen hebben, overlijdt ongeveer 20 procent binnen het eerste levensjaar.

Hoe kan je een infectie met CMV voorkomen?

Er bestaat nog geen vaccin tegen CMV.

CMV wordt overgedragen via lichaamsvocht (urine, speeksel, stoelgang, moedermelk, bloed, tranen, sperma en vaginaal vocht), dus kan je er best een goede hygiëne op nahouden, zeker als je regelmatig contact hebt met jonge kinderen. Was regelmatig je handen, en steek zeker geen bestek of fopspeen van kindjes in je eigen mond.

Lees ook:
Al wat je moet weten over toxoplasmose
Ben je tijdens de zwangerschap gevoeliger voor infecties?
Hoe kan je een voedselinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen?
Je zwangerschap week voor week: zwangerschapskalender

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.gezondzwangerworden.be
www.health.belgium.be
www.uzleuven.be
www.uzgent.be
https://kce.fgov.be

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom is cytomegalovirus (CMV) gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Sluiten