Waarom duurt een zwangerschap 40 weken?

Eerst even dit: technisch gezien duurt een zwangerschap geen 40 weken, want de eerste twee weken ben je eigenlijk nog niet zwanger. De eerste dag van je zwangerschap valt immers samen met de eerste dag van je laatste menstruatie. Op dat ogenblik moet de bevruchting dus nog gebeuren.

Men spreekt over 280 dagen vanaf de laatste regels omdat dat vroeger (toen er nog geen zwangerschapstest bestond) het enige referentiepunt was om het begin van een zwangerschap vast te stellen.

Maar zelfs dan zijn de meeste vrouwen het over eens: 40 (of 38) weken is lang… En toch hebben zowel jij, je partner als je baby die negen maanden nodig.

Je baby moet groeien

Jij ziet je buik maand na maand groeien, maar wat zich daarbinnen afspeelt, is nog veel spectaculairder. Alles begint met een bevruchte eicel van nog geen millimeter groot die zich ontwikkelt tot een embryo. Vanaf de 11 de zwangerschapsweek spreken we niet meer van een embryo maar van een foetus. Alle vitale organen zijn dan aangelegd en de foetus is zo’n 7cm groot. Hij groeit zo’n 2 centimeter per week en wordt vanaf de 17de week ook wat dikker. Rond de 20ste week kan jij je baby misschien al eens voelen trappen. Als dit niet je eerste zwangerschap is, voelde je het misschien zelfs al eerder. Je baby’s armen en benen hebben nu ongeveer de juiste verhoudingen bereikt ten opzichte van elkaar en de rest van het lichaam. Hij is nu ongeveer op de helft van zijn uiteindelijke lengte. In tegenstelling tot de lengte evolueert de gewichtstoename aanvankelijk langzaam tot de 23ste zwangerschapsweek, en neemt vervolgens sterk toe, om een maximum te bereiken rond 32 à 36 weken. Tegen week 26 van je zwangerschap is je baby zoveel gegroeid dat er steeds minder plaats is in de baarmoeder en bewegen moeilijker wordt. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek is het kindje eigenlijk helemaal ‘af’. De vitale organen zijn allemaal gevormd en de longen zijn al behoorlijk ontwikkeld. In de 34ste week is je baby perfect ontwikkeld. Hij moet nu enkel nog wat groeien en wat gewicht bijwinnen. Ook de longen moeten nog even rijpen. Pas bij het begin van de negende maand kan je baby zonder veel problemen geboren worden.

Jouw lichaam moet zich kunnen voorbereiden

Ook jouw lichaam heeft tijd nodig om zich voor te bereiden op de baby en maakt heel wat veranderingen door tijdens die 9 maanden.

  • De meeste vrouwen komen tijdens hun zwangerschap tussen 12 en 15 kilo aan. Ongeveer 3,5 kilo hiervan is lichaamsvet. De rest van het extra gewicht wordt gevormd door je baby, het vruchtwater, het extra bloed en de placenta.
  • De omvang van je borsten neemt maand na maand toe, want de melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding.
  • Je hormoonhuishouding wordt flink door elkaar geschud tijdens je zwangerschap. Zo maakt je lichaam extra van het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan.
  • Vanaf 20 weken vertoont de baarmoeder waarneembare contracties, de zogenaamde contracties van Braxton-Hicks of ‘harde buiken’. Dat zijn een soort oefenweeën die je baarmoeder voorbereiden op de échte weeën straks bij de bevalling.

Er valt nog ontzettend veel te regelen

Negen maanden lijken lang, maar de waslijst van dingen die je moet regelen en in huis moet halen is dat ook. Denk maar aan kraamhulp organiseren, kinderopvang zoeken, ouderschapsverlof en- of tijdskrediet aanvragen, checken of je wel bij de juiste mutualiteit aangesloten bent (want die cadeaus en dienstverlening kunnen wel het verschil maken),… Daarnaast zal je ook een kinderkamer moeten inrichten, een geboortekaartje kiezen, een geboortelijst leggen, een bevallingsplan maken,… Voel je je al overrompeld? Niet nodig, je hebt negen maanden de tijd om dit allemaal te regelen. En je staat er niet alleen voor. Op het internet vind je tonnen informatie, die je zelfs op maat in je mailbox kan laten bezorgen.

Jij en je partner moeten een mindset maken

Het éne koppel kijkt er maanden- of jarenlang naar uit om zwanger te geraken, het andere stel staat op een willekeurige ochtend geschokt naar een positieve zwangerschapstest te staren. Hoe je ook aan het avontuur begint: het is voor alle mama’s en papa’s altijd even wennen aan het idee dat ze binnenkort hun leven delen met een nieuw mensje. Wees dus blij dat je tijd genoeg hebt om geleidelijk over te schakelen naar mama- of papa-modus.

In samenwerking met De VoorZorg Antwerpen 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom duurt een zwangerschap 40 weken?
Sluiten