Zwangerschap 17 Feb 2020 Paulien

Waarom alcohol op elk moment van de zwangerschap schadelijk is

Iedereen weet dat alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk is voor je ongeboren baby en dat je ook ervoor en erna maar beter oplet met je alcoholinname. Maar wat zijn dan precies de risico’s en vanaf hoeveel alcohol wordt het gevaarlijk? 

Er bestaan nog veel misverstanden over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap. Een glaasje schuimwijn zou minder kwaad kunnen dan andere drank en na de bevalling zou een trappist goed zijn voor de borstvoeding. Dat klopt dus niet! Gedurende de hele zwangerschap kan alcohol schade veroorzaken.

Wat zijn de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap?

Als jij alcohol drinkt, drinkt je ongeboren kindje mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt die zich over al je lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als bij jou. Dus, als jij na een glas bier een alcoholpromillage hebt van 0,3 ‰, dan heeft je baby dat ook.

Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent.

Ontwikkeling van de cellen

Alcohol heeft een invloed op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen de organen van je ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed.

Tijdens je hele zwangerschap kan alcoholgebruik leiden tot hersenbeschadiging bij je kind. Bovendien kan alcoholgebruik in de eerste twaalf weken leiden tot afwijkingen aan organen, zoals het hart, de armen en de ogen. Alcoholgebruik in de weken 13 tot en met 42 kan leiden tot groeiachterstand.

Verzwakte weerstand

Iedere keer dat je alcohol drinkt, vernauwen je bloedvaten. Je ongeboren baby krijgt dan minder bloed en zuurstof. Als je alcohol drinkt, heb je meer kans dat je baby bij de geboorte kleiner en lichter is, waardoor hij of zij een zwakkere weerstand heeft.

Ademhalingsproblemen

Nadat je gedronken hebt, moet je lichaam de alcohol afbreken. Het lichaam van een ongeboren kindje doet daar veel langer over dan jouw lichaam. De alcohol blijft dus veel langer in zijn of haar weefsel. Dat kan na de geboorte leiden tot slaap- en ademhalingsproblemen bij je baby.

Miskraam

Ook de kans op een miskraam of een vroeggeboorte neemt toe, zelfs bij enkele glazen per week.

Foetaal alcoholsyndroom

Zwaar gebruik van alcohol kan het zogenaamde foetaal alcoholsyndroom veroorzaken. Dit is een combinatie van verschillende aangeboren afwijkingen. Daartoe behoren onder meer kleine hersenen (te merken aan de kleine schedel), abnormale gelaatskenmerken, hart- en nierafwijkingen, een groeiachterstand, lagere intelligentie en achterstand in geestelijke ontwikkeling.

Hoe groot zijn de risico’s?

We moeten het risico ook niet overdrijven: het bestaan van een risico wil nog niet zeggen dat het in alle gevallen ook tot daadwerkelijke schade leidt. Er zijn zoveel factoren die de ernst van de schade mee bepalen zoals: de hoeveelheid alcohol die gedronken wordt, de frequentie waaraan gedronken wordt, de lichaamsbouw van de moeder, het gebruik van andere middelen zoals tabak, …

Het is dus het beste als je gewoon volledig stopt met alcohol drinken wanneer je zwanger bent, zo minimaliseer je de risico’s. Geloof ons, je kleintje is het dubbel en dik waard!

Lees ook: 10 trucs om te verbergen dat je geen alcohol kan drinken

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Waarom alcohol op elk moment van de zwangerschap schadelijk is
Sluiten