Verlies 7 Nov 2020 Paulien

Vzw Boven De Wolken: ‘We voelden beiden hoe groot de nood was voor ouders om mooie beelden te hebben van hun overleden kind.’

Sharon is samen met Anneleen de oprichtster van vzw Boven De Wolken. Zij legt ons uit hoe de vzw elke dag sterrenouders uit heel België een hart onder de riem steekt.

Wat doet vzw Boven De Wolken precies?

“Wij fotograferen overleden baby’s, maar zorgen er ook voor dat ouders bewust gaan genieten van de momenten met hun kindje. Door hen te laten zien dat wij heel normaal omgaan met hun kind, proberen we hen hetzelfde te laten doen en hun angsten voor de dood te overwinnen.”

We voelden beiden hoe groot de nood was voor ouders om mooie beelden te hebben van hun overleden kind.

Je hebt de vzw samen met Anneleen opgericht. Hoe heb je haar leren kennen?

“Ik deed dit soort fotografie al met mijn fotobedrijfje Little Wonders. Anneleen had ervan gehoord en contacteerde mij via Facebook. Zij deed hetzelfde als vroedvrouw in het ziekenhuis in Oostende.

We voelden beiden hoe groot de nood was voor ouders om mooie beelden te hebben van hun overleden kind. We spraken af en twee weken later werd Boven De Wolken geboren.”

Hoe is het idee bij jullie dan precies ontstaan?

“Ik verloor in 2012 mijn dochter Nina. Ik nam enorm veel foto’s van haar. Die beelden waren cruciaal in mijn verwerkingsproces. Ik kon haar laten zien. Mijn meisje had bestaan, ook voor anderen. Ik leerde lotgenoten kennen en zag dat zij geen foto’s hadden of enkel zeer confronterende of wazige beelden. Iets waar ik verandering in kon brengen, dacht ik.

Bij Anneleen gaf de geboorte van Marilou* de doorslag. Zij was de dochter van Roel en Anne-Sofie en overleed in de buik. Anneleen fotografeerde haar geboorte en de knuffeldagen erna. De ontzettend grote dankbaarheid van deze ouders was genoeg om te beseffen hoe belangrijk dit eigenlijk is.”

“Na het overlijden van mijn dochter Nina werd ik heen en weer geslingerd tussen woede, verdriet, gemis, ongeloof, … maar ook wel dankbaarheid.”

Hoe was het voor jou om je dochter Nina* te verliezen?

“Het overlijden van Nina heeft ons hele leven veranderd. De eerste jaren zonder haar leren leven was zeer moeilijk. Ik heb jaren nodig gehad om mezelf terug te vinden. “De nieuwe ik” zeg ik wel eens. De eerste maanden kon ik amper geloven dat ze uit ons leven was weggerukt. Iets waarvan ik dacht dat het ons nooit ging overkomen, gebeurde dan toch plots.

Ik werd heen en weer geslingerd tussen woede, verdriet, gemis, ongeloof,… maar ook wel dankbaarheid. Na een lange tijd nam die dankbaarheid de bovenhand. Na zeven jaar kan ik zeggen dat ik zo blij ben dat ik haar heb gekend, heb gezien, een naam heb mogen geven, dat ze een deel mag zijn van ons gezin, dat ze ons dichter bij elkaar bracht en dat ze ons heeft leren relativeren. Ik durf weer zeggen dat ik ontzettend gelukkig ben met wat me is gegund.”

Maakt die ervaring je werk voor de vzw makkelijker of juist moeilijker?

“Voor mezelf maakt het het makkelijker. Ik heb het voorrecht dat ik besef wat ouders doormaken en dat ik mijn ervaring kan delen met hen, als ik voel dat ze daar open voor staan. Ik kreeg ooit te horen van een papa dat het zo hoopvol was om mij te zien staan. Dat hij zag dat ik mijn passie nog ergens in kon leggen, dat ik nog normaal kon functioneren, dat ik nog verder kon gaan met leven, … Ik ben blij dat ik hem die hoop kon geven op zo’n moment.”

“Ik heb hem gewiegd zoals ik ooit met mijn eigen dochter deed.”

Wat was voor jou het mooiste moment tijdens je werk voor vzw “Boven De Wolken”?

“Tijdens een van mijn shoots wou alleen de vader graag bij de fotosessie van zijn zoon aanwezig zijn. Voor de moeder was het toen te moeilijk. Hij nam zijn zoon van me over en begon zoveel lieve woordjes te fluisteren tegen hem. Hij bekeek zijn oortjes goed, wreef over zijn neusje, vertelde hem verhaaltjes over wat hij allemaal met hem samen gedaan zou hebben. Dat was enorm ontroerend.

De vader moest daarna ons toestemmingsformulier nog invullen en ging even terug naar zijn vrouw. Hij gaf me zijn zoon. “Zorg goed voor hem”, zei hij en liet me achter in de kamer met zijn kind in mijn armen. Ik heb hem gewiegd, ik heb rondgewandeld met hem in de kamer zoals ik ooit met mijn eigen dochter deed. Ik was helemaal overdonderd door de hoeveelheid liefde dat die papa klaar had voor deze kleine man. Ik vond het anderzijds héél jammer dat mama nooit van deze situatie vol liefde heeft mogen genieten. Zo, zo, zo ontzettend welkom.”

Wat gebeurt er precies met de giften van mensen?

“Met jaarlijks gemiddeld 650 shoots kunnen we het ingezamelde geld goed gebruiken! Onze fotografen ontvangen een kilometervergoeding en zijzelf en hun materiaal worden verzekerd. Daarnaast organiseren we jaarlijks een sterrenouderavond waar we dit jaar 2200 sterrenouders meer dan welkom heten.

We versturen verjaardagskaartjes, we hebben kosten van drukwerk, postzegels, organiseren een workshop/teambuilding-weekend voor de fotografen en hebben drie werkkrachten in dienst om het fantastische team van 150 vrijwilligers te ondersteunen en onze werking verder te zetten in Vlaanderen en Wallonië. Een hele boterham dus!

We hopen vooral dat we onze werking op deze manier nog jaren kunnen verderzetten en gunnen zo iedere sterrenouder in België onvergetelijke herinneringen aan een heel bijzondere tijd.”

Wil jij deze prachtige vzw steunen? Dat kan via een vrije gift.

Lees ook:
Kirsten is fotografe bij Boven De Wolken: “We maken foto’s van hun gezin, maar het is natuurlijk veel meer dan dat!”
Sofie: “Mijn dochter Noor* is op 32 weken geboren”
Birgit: ‘Je was te klein, te jong, te kwetsbaar, … je strijd te groot’
Hoe omgaan met afscheid, dood en verlies?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Vzw Boven De Wolken: ‘We voelden beiden hoe groot de nood was voor ouders om mooie beelden te hebben van hun overleden kind.’
Sluiten