Vrouwen met stress krijgen vaker een dochter

Wie veel zuivel eet, heeft meer kans op een meisje en wie seks heeft nét voor de eisprong, krijgt een jongen… als we deze dokters mogen geloven tenminste. Maar wist je dat ook stress een invloed heeft op het geslacht van je baby? Dat blijkt uit een recente studie.

Tot nu toe focusten onderzoekers zich op de impact van stress tíjdens de zwangerschap. Zo ontdekten ze dat te veel spanning de ontwikkeling van het kindje kan belemmeren, wat de kans op een laag geboortegewicht, vroeggeboorte en een verzwakt immuunsysteem vergroot. Een team aan de universiteit van Granada onderzocht nu haarstalen van 108 vrouwen die ongeveer 9 weken zwanger waren en kon zo de hoeveelheid cortisol (het stresshormoon) bepalen in de drie maanden voorafgaand de studie. Na die analyse, en verschillende psychologische testen, kwamen de onderzoekers tot een opmerkelijke vaststelling:

“Als een vrouw stress heeft vóór de bevruchting, heeft ze twee keer zoveel kans om een dochter te krijgen.”

Het gaat weliswaar om een kleinschalig onderzoek, maar het team bewees wel wat andere wetenschappers eerder al opmerkten: dat langdurige stress bij vrouwen de kans op een zoontje verkleint. Zo werden bijvoorbeeld in de maanden na de terroristische aanslag in New York opvallend minder jongens geboren. De auteurs van de studie zijn er nog niet uit hóe stress mee het geslacht van het kindje bepaalt, maar geven wel enkele mogelijke verklaringen.

Het zou eventueel kunnen dat de X-chromosomen in hun reis naar de eicel in vergelijking met de Y-chromosomen beter omgaan met ongunstige omstandigheden die veroorzaakt zijn door stress. Een andere theorie is dat een zwangerschap met een mannelijke foetus vaker eindigt in een zwangerschapsverlies dan een zwangerschap met een vrouwelijke foetus. Mannelijke foetussen zouden namelijk kwetsbaarder zijn voor de complicaties die veroorzaakt worden door stress. Meer onderzoek moet duidelijkheid brengen.

Lees ook:
Welke oogkleur krijgt jouw baby?
Zo kan je het geslacht van een baby al tijdens de zwangerschap raden
Een zus hebben maakt van jou een beter mens
Onderzoek bewijst: tweede kind mat ons af

Bronnen:
https://canal.ugr.es
https://bigthink.com
https://www.studyfinds.org
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.cambridge.org

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Vrouwen met stress krijgen vaker een dochter
Sluiten