Hoe is het om vroedvrouw te zijn ten tijde van het corona-virus? Uwe Porters vertelt.

Eerder las je op Minimi.be al hoe Wenke (hoogzwanger) en Nathalie (net bevallen) deze corona-tijden beleven. Maar ook voor de mensen aan de andere kant van het kraambed zijn dit uitdagende tijden. Hoe gaan vroedvrouwen om met deze situatie? We vroegen het aan Uwe Porters, zelfstandig vroedvrouw en auteur van ‘Verlos ons’.

Hoe voelt het om nu een vroedvrouw te zijn?

“We doen ons best om onze taak zo goed mogelijk uit te voeren, maar het is niet gemakkelijk… Als vroedvrouw wil je vrouwen verzorgen en bijstaan, maar je wil ook mee een oogje in het zeil houden, voor, tijdens en na de bevalling, om ervoor te zorgen dat alles verloopt zoals de mama dat wenst. Niet eenvoudig in deze situatie…

We bieden zoveel mogelijk hulp via skype en telefoon, maar dat is niet altijd even evident. Een probleem met de borstvoeding, een uitslag of een bepaald soort gedrag bij het kindje: probeer dat maar eens te analyseren vanop afstand.

Na ons gesprek ben ik er niet meer en is zij wél alleen.

Sommige mama’s passen zich heel gemakkelijk aan. Er zijn er die een dagboek bijhouden en ons filmpjes en foto’s sturen. Dat is prachtig om te zien. Maar dat zijn meestal niet de mama’s waar ik me ernstige zorgen om maak. Wel om de mama die een traumatische bevalling achter de rug heeft, nu veel pijn heeft en wiens kindje dan ook nog eens erg afziet van krampjes. Het is heel moeilijk om die mama telefonisch te helpen en om haar ervan te overtuigen dat ze er niet alleen voor staat. Want na ons gesprek ben ik er niet meer en is ze wél alleen. Ik heb het daar heel moeilijk mee, laat staan hoe erg dat is voor die mama.

Ik ben al heel blij dat de postpartum zorg van de eerste vijf dagen wordt beschouwd als noodhulpverlening. Maar toch. Wij komen bij de mensen thuis, en ook al volgen we de voorzorgsmaatregelen heel nauwgezet op, er blijft toch die angst om iemand te besmetten. Die bezorgdheid speelt ons parten.

Wist je trouwens dat vroedvrouwen geen voorrangsrecht hebben op beschermend materiaal zoals mondmaskers? Waarom werden wij niet vermeld in het lijstje van minister De Block? We voelen ons al gefrustreerd genoeg omdat we onze job niet kunnen uitvoeren zoals we dat zouden willen. Dat er dan nog eens bij, dat doet pijn…

Voor vroedvrouwen is de weg sowieso nog lang, maar we waren wel stapjes in de goede richting aan het zetten.

Niemand heeft om deze crisis gevraagd, maar voor ons is het de zoveelste tegenslag. Een tijd geleden kregen we het nieuws te verteren dat er een heel aantal materniteit zouden sluiten en nu dit. Er wordt voortdurend gesnoeid op broodnodige basiszorg. Voor vroedvrouwen is de weg sowieso nog lang, maar we waren wel stapjes in de goede richting aan het zetten. Eens te frustrerend om nu dit te moeten meemaken.

Ik heb het dan zelfs niet over de situatie van de vroedvrouw zelf, want die valt nu ook vaak zonder inkomen, maar om de moeders die moeten bevallen. Dat doet ons het meeste pijn: te moeten zien hoe zij panikeren en zich schrap zetten voor hun bevalling. Een mama die nu moet bevallen, zit met zoveel vragen. Wanneer moet ik vertrekken naar het ziekenhuis? Mag mijn man mee, en zo ja, mag hij ook bij mij en onze baby blijven? Die angstgevoelens zijn niet bevorderlijk voor een goede arbeid.”

Welk advies zou je geven aan al die mama’s die op het punt staan om te bevallen?

“Voel je je angstig of ongerust, geef dan gehoor aan dat gevoel. Neem je tijd om je goed te informeren over de maatregelen die werden genomen in het ziekenhuis waar jij gaat bevallen. Praat met je gynaecoloog, maak hem duidelijk hoe je je voelt. Zorg dat jullie op dezelfde golflengte zitten, zodat jullie elkaar kunnen vinden in de beslissingen die genomen moeten worden. Het is niet omdat we met het corona-virus opgescheept zitten dat je niet meer kritisch mag zijn over een bepaald beleid. Het spreekt voor zich dat de richtlijnen nu anders zijn, maar reden te meer om die te bespreken en niet zomaar ja te zeggen op elk voorstel. Natuurlijk, je doula of je moeder meenemen naar het ziekenhuis, dat gaat nu niet. Maar als jij graag in bad wil bevallen, kan je dat gerust nog steeds vragen. Een protocol is een advies en geen wet waar jij je verplicht moet bij neerleggen. Dus durf zeker het idee dat jij in je hoofd hebt voor te leggen aan je gynaecoloog, zodat jullie samen kunnen zien of en hoeveel daarvan afgeweken moet worden.”

Lees ook: Leestip: ‘Verlos ons’ van Uwe Porters 

Zwanger zijn, bevallen en kindjes grootbrengen, is een hele belevenis en elk een uitdaging op zich, maar de coronacrisis maakt het er niet makkelijker op. In de Facebookgroep ‘Zwanger/mama tijdens corona’ is er plaats voor verhalen, getuigenissen, relevante informatie en een portie fun. Zie je ergens iets dat andere mama’s ook moeten zien? Post het! Zo delen we zorgen en twijfels, een lach en een traan… Mama’s voor mama’s, #samentegencorona

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe is het om vroedvrouw te zijn ten tijde van het corona-virus? Uwe Porters vertelt.
Sluiten