Bevalling 14 Dec 2019 Paulien

2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen

Iedereen weet dat een ‘normale’ zwangerschap 9 maanden duurt. Maar vanaf wanneer begin je te tellen? En hoe weet je wat je voorziene bevallingsdatum is? Deze 2 manieren worden het vaakst gebruikt om dat uit te rekenen.

Lengte van een zwangerschap

Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen of 40 weken, gerekend vanaf dag één van je laatste menstruatie. Je voorziene bevallingsdatum is uiteraard maar een richtlijn. De kans is namelijk groot dat je niet op die dag bevalt maar ergens tussen de periode van week 38 tot week 41.

Voorziene bevallingsdatum uitrekenen

Menstruatiecyclus

Om je voorziene bevallingsdatum te berekenen aan de hand van je menstruatiecyclus, moet je bij de eerste dag van je laatste menstruatie 280 dagen optellen, dat zijn 252 dagen en dan nog het aantal dagen van je cyclus, namelijk 28.

De geschatte bevallingsdatum met deze methode is niet nauwkeurig en wordt beïnvloed door onder meer de leeftijd van de moeder, eerdere bevallingen, Body Mass index (BMI) en roken. Maar het geeft je wel al een redelijk richtlijn.

Echografie

Een veel nauwkeurigere bepaling van de zwangerschap gebeurt door de meting van de kruin-romplengte met behulp van een echo. Deze datum kan een beetje afwijken van de datum van je cyclus omdat de gynaecoloog met verschillende parameters rekening houdt.

Een vroege echografie wordt aangeraden aan iedere zwangere vrouw die tussen de 10 weken en 13 weken zwanger is. Het is nuttig om een meer exacte zwangerschapsduur vast te stellen en om vast te stellen of je misschien zwanger bent van een meerling.

Lees ook:
Wanneer moet je naar de gynaecoloog voor een zwangerschapsecho?
10 tips bij het leggen van je geboortelijst
Hoe kan je een miskraam herkennen
Week per week: onze zwangerschapskalender

Bron: KindenGezin

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
2 manieren om je voorziene bevallingsdatum uit te rekenen
Sluiten