Peuter 2 Apr 2020 Paulien

7 tips om voorlezen nog leuker en leerzamer te maken

Van boeken lezen steekt je kind enorm veel op. Je kleintje leert nieuwe werelden kennen, luisteren en interpreteren. En het is nog eens gezellig ook! 

7 tips om voorlezen leuker en leerzamer te maken

1. Kies een relevant boek

Er is zoveel keuze in de bibliotheek en boekenwinkel, dat je soms niet weet welk boek eerst te lezen. Dan is het altijd leuk om een relevant boek te kiezen. Ben je zwanger? Kies een boek over broertjes en zusjes. Eet je kleintje nooit zijn of haar groentjes op? Ga dan voor eentje over viesneuzen.

2. Voorbereidend werk

Als je een nieuw boek gaat lezen, is het leuk om de tijd te nemen om de kaft te ontdekken. Laat je kindje redeneren en fantaseren: ‘Wat zou die titel betekenen? Wat zie je op de kaft? Waarover zou het boek gaan?’

3. Verzin een ritueel

Kleine kinderen zijn altijd gebaat met een duidelijk voorleesritueel. Kies een knuffel die altijd meeluistert, een plaats waar je ongestoord kan lezen en een vast tijdstip.

4. Stemmetjes

De personages in het boek komen pas helemaal tot leven als ze elk een eigen stemmetje krijgen. Her verhaal is zo makkelijker te volgen, en op die manier blijft het ook voor mama en papa een uitdaging.

5. Voorspel samen het einde

Vraag aan je peuter tijdens het voorlezen wat hij of zij denkt dat er nu zal gebeuren? Zo leer je je kleintje zelf nadenken en maak je het voorlezen plots een pak interactiever.

6. Moeilijke woorden

Voorlezen is ook een uitgelezen kans om je kleintje wat nieuwe woorden te leren. Vaak worden moeilijke woorden in een kinderboek door de context verklaard, maar vraag gerust zelf eens of hij weet wat dat rare woord betekent. Leg het zelf uit in makkelijke termen, of laat je peuter het uitleggen aan jou.

7. Navertellen

Flink kunnen luisteren is heel wat voor een peuter, maar een verhaal navertellen is nog andere koek. Geef je kleintje daarom de kans om ook dat talent te oefenen. Als je klaar bent met voorlezen, kan je kleintje het verhaal in korte lijnen navertellen aan je partner.

Lees ook: Binnenkijken: een peuterkamer voor Mattéo

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 tips om voorlezen nog leuker en leerzamer te maken
Sluiten