De verschillende soorten voedselinfectie tijdens de zwangerschap

123-h-vlees-rauw-02-21.jpg

dossier

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor een voedselinfectie. Sommige voedselinfecties kunnen bovendien gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind en kunnen zelfs een miskraam veroorzaken. Wij vertellen je welke voedselinfecties gevaarlijk zijn en waar je op moet letten.


Een voedselinfectie is een infectie die ontstaat door het eten van besmet voedsel. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt een infectie tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Maar de infectie kan ook gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Daarom is het verstandig om tijdens de zwangerschap bepaalde producten links te laten liggen en zowel thuis, op restaurant en op reis extra aandacht te besteden aan (voedsel)hygie¨ne.

De verschillende soorten voedselinfectie tijdens de zwangerschap

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via de uitwerpselen van mens en dier (vogels, reptielen en zoogdieren zoals varkens) in het milieu, het water en levensmiddelen kan terechtkomen. Deze bacterie kan voorkomen op rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Het risico van besmetting met salmonella wordt kleiner door voedsel zorgvuldig en hygiënisch te behandelen en kruisbesmetting (als een niet-besmet product in contact komt met een besmet product) te voorkomen. Was dus altijd je groenten grondig en vermijd rauwe producten!

Listeria

Een besmetting met Listeria is vrij zeldzaam. Maar zwangere vrouwen hebben 12 tot 20 keer meer kans op een infectie met Listeria dan andere personen. Je kan de bacterie binnenkrijgen door besmette producten te eten die gekoeld bewaard werden en daarna niet of onvoldoende verhit werden. De bacterie is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken. Je merkt zelf vaak niets van een Listeria-infectie. Mogelijke symptomen zijn een grieperig gevoel, diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en koorts. De gevolgen van een listeria-infectie tijdens de zwangerschap kunnen zeer ernstig zijn voor de foetus. Typische gevolgen zijn spontane abortus, overlijden van de foetus, premature arbeid/vroeggeboorte of een ontsteking van de vliezen (amnionitis). Daarnaast kan je kind ziek worden als het besmet raakt tijdens de geboorte. Hoe vroeger in de zwangerschap de infectie zich voordoet, hoe slechter de prognose. De meeste infecties doen zich echter voor in het derde zwangerschapstrimester.

Toxoplasmose

Toxoplasmose of kattenziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die in ontlasting van (vooral jonge) katten kan zitten. De mens wordt hoofdzakelijk besmet door het eten van rauw vlees of onvoldoende gewassen groenten. Rechtstreekse overdracht van dier op mens (bijv. door aaien) is niet waarschijnlijk. Ook besmetting van mens op mens komt niet voor. Als de ziekte tijdens de zwangerschap optreedt, kan ze ernstige gevolgen hebben. De parasiet kan namelijk doordringen tot bij de foetus, wat kan uitmonden in ernstige afwijkingen bij het kind, zoals aantasting van het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), mentale achterstand, ernstige oogafwijkingen tot blindheid, een waterhoofd of juist een veel te klein hoofd… In zeer ernstige gevallen, en vooral vroeg in de zwangerschap, leidt een besmetting tot een spontane abortus of overlijdt de foetus. Bij je eerste zwangerschapscontrole zal een bloedtest uitwijzen of je immuun bent. Indien je immuun bent, hoef je je geen zorgen te maken. In België heeft naar schatting iets minder dan de helft van de zwangere vrouwen toxoplasmose gehad voor ze zwanger werden. Zij hebben antistoffen en zijn voor de rest van leven tegen de ziekte beschermd. Heb je geen antistoffen en ben je dus niet immuun, dan moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen om een infectie tijdens de zwangerschap te voorkomen. Indien je tijdens de zwangerschap toch besmet wordt, dan zal zo snel mogelijk een behandeling ingesteld worden en zal de zwangerschap extra opgevolgd worden. 

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram