Baby 7 Jun 2019 Paulien

10 tips om vliegen met je baby makkelijker te maken

Met het vliegtuig op vakantie gaan kan sowieso al zorgen voor wat stress. Doe daar nog een baby bij en je blijft misschien zelfs liever thuis. Maar dat hoeft helemaal niet want vliegen met een baby kan ook heel vlot gaan. Volg daarom deze tips.

1. Het juiste uur

Vroeger shopte je je vliegtuigtickets waarschijnlijk met de prijs van laag naar hoog. Nu je een baby mee op het vliegtuig moet nemen, zijn er wel andere dingen belangrijk, zoals bijvoorbeeld wanneer het vliegtuig opstijgt en landt. De meeste mama’s vliegen het liefst gelijktijdig met de dutjestijd van hun baby. Zorg dat ze nog wakker zijn bij het inchecken en dan kunnen ze lekker slapen tijdens de vlucht. Krijg je het niet zo gepland? Vermijd dan vliegen met je baby rond etenstijd. Dan zijn ze vaak moe en extra humeurig.

2. Plan alles op voorhand

Luchthavens zijn vaak immens groot en soms moet je zelfs een bus nemen om tot de juiste terminal te raken. Wees hierop voorbereid en neem dus een buggy of maxicosi mee zodat je je baby vlot kan ronddragen. Kijk ook even na of je luchtvaartmaatschappij buggy’s en andere draagsystemen toestaan als handbagage, dan kan je zelfs tot aan het vliegtuig rijden.

3. Timing

De meeste luchthavens vragen of je een uur voor inscheping aanwezig bent. Als je met een baby reist, gun je jezelf beter wat extra tijd. Een extra halfuurtje kan zorgen voor wat meer gemoedsrust, want met al dat materiaal en een baby op je arm door de douane lopen duurt waarschijnlijk net dat ietsje langer.

4. Vloeistoffen?

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten flesvoeding of flesjes borstvoeding toe in de handbagage. Controleer wel goed op voorhand hoeveel je mee mag nemen en of ze dit eventueel nog testen, want ook dan heb je weer wat extra tijd nodig.

5. Propere luier

Ververs je baby nog een laatste keer vlak voor je aan boord gaat. Een vieze luier is nooit leuk, laat staan op een vliegtuig. Wees dat soort onhandige situaties dus een stapje voor door met een frisse luier aan de reis te beginnen.

6. Kies de juiste voedingsmomenten

Als het je lukt, voed je je baby het beste tijdens de opstijg- en landingsmomenten. Dan is het verschil in druk het grootst en kan je baby last krijgen van zijn of haar oortjes. Door het slikken kan die pijn grotendeels opgevangen worden.

7. Bagage

Bepaalde zaken zoals een buggy en een luierzak met de noodzakelijke dingen, kan je nog gebruiken tijdens het wachten. Maar voor de rest kan je die zware bagage het beste zo snel mogelijk kwijt raken. Handbagage is misschien wat goedkoper, maar twee uur rondzeulen met al jullie spullen is ook niet alles.

8. Luierzak

Je luierzak is het enige dat je bij handbereik gaat hebben in het vliegtuig, pak die dus heel slim in. Maak op voorhand een checklist en zorg dat je alles mee hebt wat je nodig kan hebben: luiers, doekjes, luiercrème, een dekentje, water, snacks, flesjes, tutjes, speelgoed, … Stop alles ook netjes weg, zodat je in het vliegtuig niet helemaal naar de bodem moet graven voor dat ene tutje.

9. Hygiëne

Neem zeker voldoende extra tutjes en flesjes mee, want een vliegtuig is niet de meest propere plaats en de vijfsecondenregel geldt hier dus niet. Je kan ook wat ontsmettingsgel meenemen om alles proper te houden, als je nog voldoende plaats hebt voor extra vloeistoffen uiteraard.

10. Niet bang zijn van tranen

De grootste schrik van ouders die vliegen met hun baby, is dat hun kleintje de hele vlucht zal huilen. Als je opstijgt moet je allereerst eens rond je kijken. Je zal zien dat de meeste reizigers hoofdtelefoons op hebben staan. Doe daar het lawaai van de motoren bij en je baby is bijna onhoorbaar. Als je baby begint te huilen, probeer hem of haar dan te troosten. Doe dat niet voor je medereizigers, maar voor je baby en jezelf en onthou, je gaat waarschijnlijk over een paar uurtjes alweer landen.

Lees ook: De leukste vakantiebestemmingen met een baby

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 tips om vliegen met je baby makkelijker te maken
Sluiten