Zwangerschap 2 Oct 2019 Paulien

Wat kan je doen om de vijfde ziekte te voorkomen als je zwanger bent?

De vijfde ziekte (erythema infectiosum) is een milde vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door het Parvo B19-virus. Veel volwassenen hebben de ziekte als kind al doorgemaakt en zijn levenslang beschermd. Heb je de vijfde ziekte nog niet gehad en ben je zwanger? Dan moet je opletten!

Hoe kan je de vijfde ziekte krijgen?

Het virus zit in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Iemand met de vijfde ziekte kan andere mensen besmetten vanaf 1 week voordat hij of zij ziek wordt, totdat de vlekjes verschijnen.

Niet iedereen die in de buurt is geweest van iemand met de vijfde ziekte, wordt ziek. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 1 tot 3 weken. Er bestaat geen vaccin tegen de vijfde ziekte.

Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte?

Bij kinderen die de vijfde ziekte krijgen zie je kleine rode vlekje in het gezicht en krijgt het kindje ook koorts. Volwassenen krijgen niet noodzakelijk rode vlekjes maar krijgen wel last van stijve handen en voeten. De symptomen bij volwassenen lijken heel erg op die van griep.

Wat zijn de risico’s van de vijfde ziekte als je zwanger bent?

Als je tijdens de zwangerschap de vijfde ziekte krijgt, dan is er kleine kans op een miskraam of doodgeboorte, vooral in de eerste 20 maanden. Het virus richt zich op de bloedcellen die de rode bloedlichaampjes maken en nog in het beenmerg zitten. Je baby kan hierdoor bloedarmoede krijgen en hartfalen ontwikkelen. In enkele gevallen kan je ongeboren baby hieraan overlijden.

Wat kan je doen om de vijfde ziekte te vermijden?

Probeer het contact met kinderen die besmet zijn met de vijfde ziekte te vermijden. Het grote probleem daarbij is, is dat de ziekte al enkele weken voor de rode vlekjes besmettelijk is. Een mogelijke besmetting kan door je arts opgespoord worden met een bloedonderzoek.

Als je toch geïnfecteerd raakt, zal je ongeboren baby nauwgezet in de gaten gehouden worden door middel van een wekelijkse of tweewekelijkse echo. Dat doet je arts tot 12 weken na de infectie.

Bron: DomusMedica

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Wat kan je doen om de vijfde ziekte te voorkomen als je zwanger bent?
Sluiten