Baby 11 May 2021 Sofie Van Rossom

Verplicht leesvoer: De impact van jóuw schermtijd op je kindje

Hoeveel minuten per dag speel jij met je kindje? En hoeveel minuten daarvan krijgt je kindje jouw onverdeelde aandacht? Veel ouders houden tussendoor met één oog een tablet of televisie in de gaten, of halen na enkele minuten even hun smartphone boven, maar de impact van die schermtijd op je kindje is groter dan je zou vermoeden.

Dat ouderlijke aandacht van cruciaal belang is voor de gezonde ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen, weten we allemaal wel, maar het still face experiment bracht het in 1975 al in kaart. Dr. Edward Tronick (UMass Boston) vroeg toen aan een mama om eerst volop te spelen met haar kleine kindje, om dan plots gedurende enkele minuten te ‘bevriezen’. Tijdens die fase probeerde het kindje tevergeefs opnieuw connectie te vinden, waardoor hij gefrustreerd werd en ging huilen. Van zodra de moeder weer aandacht gaf, kalmeerde de baby en speelden ze samen verder alsof er niets gebeurd was. Het experiment werd heel vaak opnieuw uitgevoerd, telkens met hetzelfde besluit: ouders moeten niet alleen fysiek, maar ook emotioneel aanwezig zijn tijdens een spelmoment. Uit vervolgstudies bleek trouwens dat kindjes van vier maanden die ook aan een still face experiment deelnamen, veel sneller frustraties uitten als twee weken na het eerste experiment nog eens hetzelfde gebeurde. Dat wijst erop dat het kind zich (onbewust) die frustraties herinnert.

De impact van je smartphone tijdens een speelmoment

“Aanvankelijk hadden we geen idee hoe krachtig de verbinding met andere mensen was voor baby’s, en hoe groot de impact van het verbreken van die verbinding was”, vertelde Tronick aan de Washington Post in 2013. Het experiment wierp licht op de gevolgen van verwaarlozing: “Als het lang duurt, zie je dat baby’s de controle over hun houding verliezen en in elkaar zakken. Of ze beginnen zichzelf te kalmeren door op de rug van hun hand of duim te zuigen. Op dat moment gaan ze echt deconnecteren van de ouder.”

Wat is dan de impact van een smartphone tijdens zo’n speelmoment met je baby? Heel gelijkaardig, zo blijkt. Op YouTube zie je verschillende filmpjes van ouders die de hedendaagse versie van het still frame experiment thuis uittesten  – met een smartphone in plaats van een ‘lege blik’ dus – en ook het televisieprogramma ‘Wonderjaren’ nam de proef op de som. (Lees verder onder het filmpje)

Oogcontact is essentieel

Oogcontact is een essentieel onderdeel van een gezonde interactie tussen ouder en kind, zegt Caspar Addyman, ontwikkelingspsycholoog en directeur van het Goldsmiths InfantLab aan de Goldsmiths University of London. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer moeders en baby’s elkaar aankijken, hun hersengolven daadwerkelijk synchroon lopen, zegt hij. “Als een ouder niet naar het gezicht van zijn baby kijkt omdat hij aan het scrollen is op zijn mobiele telefoon, is synchroniciteit onmogelijk, waardoor de interactie onderbroken wordt”, klinkt het. “Televisie op zich is niet slecht voor baby’s, maar het heeft de neiging om live interactie tussen ouder en kind te vervangen. De uren die voor de televisie worden doorgebracht, zijn uren die ouders en kind samen hadden kunnen doorbrengen. Uren waarin het kind taal en andere vaardigheden had kunnen ontwikkelen.”

In extreme gevallen kan een gebrek aan aandacht ernstige gevolgen hebben voor de emotionele ontwikkeling van een kind. “Als het afstandelijke opvoedingsgedrag lang aanhoudt, leidt het gebrek aan betrokkenheid en emotionele respons tot verdriet. Chronisch leed kan ervoor zorgen dat kinderen angst ontwikkelen, waardoor ze in de toekomst andere emotionele problemen of gedragsproblemen kunnen krijgen”, zegt Keith Crnic, een professor in de psychologie aan de Arizona State University die onderzoek doet naar ouder-kind interacties en opkomende gedragsproblemen bij jonge kinderen.

Let wel, dit gaat enkel over extreme gevallen. “Een ouder die nu en dan naar een mobiele telefoon kijkt en gedurende korte perioden onbeschikbaar is voor de baby, hoeft zich geen zorgen te maken.” Maar misschien toch even je smartphone wat verder weg leggen in ’t vervolg?

Lees ook:
Waarom spelen met je baby zo belangrijk is
Montessori: 10 sensorische spelideetjes voor peuters en kleuters
Zo kan je de taalontwikkeling van je kindje stimuleren tijdens spelletjes
Waarom we schattige baby’s willen ‘opeten’

Bronnen:
A Still-face Paradigm for Young Children: 2½ Year-olds’ Reactions to Maternal Unavailability during the Still-face
What does the ‘still face’ experiment teach us about connection?
The Still-Face Experiment Show the Damage of Flat Affect to Babies

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Verplicht leesvoer: De impact van jóuw schermtijd op je kindje
Sluiten