LEESTIP. ‘Verlos ons’ van Uwe Porters

Uwe Porters ken je misschien van haar Instagram account, maar de laatste weken is het vooral met haar boek ‘Verlos ons’ dat ze in de schijnwerpers staat. Onze redacteur las het en vroeg zich af waar dit boek was toen zij het nodig had.

“Ik wist niet goed wat te verwachten toen ik aan ‘Verlos ons’ van Uwe Porters begon. Wél wist ik dat het boek me zou raken. Sinds ik dertien jaar geleden mama werd, hebben een paar pakkende zinnen over het moederschap hetzelfde effect op mijn traanklieren als het schillen van een ajuin. Op Instagram vonden Uwe’s zinnen en beelden hun weg al naar mijn hart. Ik zette me dus schrap voor wat een gans boek met mij zou doen.

Zoals te verwachten moest ik lachen, traantjes wegpinken en me inhouden om bepaalde paragrafen niet in ’t groot te kopiëren om tegen de muur te hangen. Of tegen de muur van al wie ooit aan een kraambed zal staan of er zelf in gaat liggen.

Voor mij komt het immers wat te laat. Ik zette mijn derde en laatste kind zeven jaar geleden op de wereld. Mijn bevallingen waren allesbehalve a walk in the park, maar ik houd er wel mooie herinneringen aan over. Of toch tenminste aan het resultaat ervan. Hetzelfde geldt voor de kraamtijd. Sommige dingen hadden anders moeten lopen, alle drie de baby’s hadden wat minder volhardend mogen krijsen en ik had meer hulp en zelfzorg moeten toelaten. Maar ik kijk er zonder wroeging op terug.

Toch betrapte ik me tijdens het lezen van ‘Verlos ons’ vaak op de gedachte dat ik het allemaal zo graag opnieuw zou willen doen. Met een luidere stem, met meer zelfvertrouwen en meer geloof in mijn eigen kracht.

Uwe’s boek zette mij aan het denken en toch vertelde ze niets nieuws. Ze liet me beseffen wat ik al lang wist, diep van binnen. Dat het goed was, maar dat het beter had kunnen zijn. Dat al die schuldgevoelens nergens voor nodig zijn. Dat er samen met dat kind een hoop plichten geboren worden, maar ook rechten. Het recht om je rot te voelen, het recht om je dagenlang in je kot op te sluiten, het recht om je vier maanden oude baby niet aan andermans zorgen te willen overlaten. Dat maakt je niet zwak, asociaal of weinig ambitieus, dat maakt je een mama.

Ik ben een veertiger. Toen mijn generatie kinderen produceerde, was er nog geen Instagram dat je liet binnenkijken in het leven van gelijkgestemden. Wij kregen advies van onze eigen moeders, van buurvrouwen en tantes, van zussen, nichten en vriendinnen die ons waren voorgegaan. Hun verhalen waren vooral van praktische aard en hun bekommernissen voorspelbaar. Wij hebben dat overleefd, onze kinderen ook. Maar ik had toch ook graag een Uwe gehad. Ik denk dat ik sommige dingen anders zou hebben aangepakt, dat ik milder voor mezelf was geweest.

Bij deze voeg ik ‘Verlos ons’ toe aan het lijstje van dingen die er hadden moeten zijn toen ik zwanger was. Dat maakt dit boek voor mij even belangrijk als maxi-cosi’s op wielen, en dat is best wat.”

“Verlos ons” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 19,99 euro.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
LEESTIP. ‘Verlos ons’ van Uwe Porters
Sluiten