Zwangerschap 21 Jun 2019 Paulien

Verkoudheid tijdens de zwangerschap: wat mag je wel en niet doen?

Tijdens de zwangerschap is je weerstand verzwakt en kan je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid oplopen. Dat is meestal niet gevaarlijk, ook niet voor je baby. Een verkoudheid geneest meestal vanzelf na enkele dagen, maar het kan wel flink vervelend zijn. 

Wat mag je wel en niet doen tegen een verkoudheid tijdens de zwangerschap

Rust goed uit

Door voldoende rust te nemen kan je lichaam zich sneller herstellen en zal je verkoudheid eerder overgaan. Gun jezelf dus dat dagje uitslapen en kijk een paar afleveringen van je favoriete serie in de zetel.

Beweeg voldoende

Dit klinkt wat tegenstrijdig, maar het helpt als je actief blijft. Overdrijf wel niet en luister goed naar je lichaam. Ga bijvoorbeeld een wandelingetje maken rond het blokje met je partner of doe wat yoga oefeningen.

Hydrateren

Tijdens een verkoudheid verlies je meer vocht dan normaal. Het is dus belangrijk dat je het tekort aanvult. Thee en water zijn goed om je vochtbalans op peil te houden. Pas wel op met groene thee.

Stomen

Soms kan stomen de klachten van een verstopte neus wat verminderen. Doe dit bijvoorbeeld drie keer per dag gedurende een kwartier. Stomen kan in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in te ademen.
Stomen kan ook boven een kom heet water, maar pas op voor verbranding. Laat de temperatuur van het water niet boven de 60 graden Celsius komen. Iets in het water doen, zoals zout of menthol, heeft geen zin. Die middelen kunnen de slijmvliezen irriteren en je uiteindelijk meer last geven. Stomen versnelt de genezing niet, maar verlicht wel de vervelende symptomen.

Zoutoplossing

Is je neus verstopt? Soms kunnen neusdruppels met zout water de klachten wat verminderen. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat. Je kan de zoutoplossing ook kant en klaar kopen als druppels of spray in de apotheek.

Antibiotica

Dat dit een no-go is, ligt redelijk voor de hand. Antibiotica hebben geen enkele zin bij een verkoudheid die veroorzaakt wordt door een virus. Deze medicatie zal je dus zeker niet beter doen voelen.

Pijnstillers

Bij koorts en bij hoofd- of spierpijn mag je een pijnstiller nemen. Neem bij voorkeur paracetamol (Dafalgan, Perdolan Mono…). Aspirine wordt beter niet gegeven omwille van zijn effect op de bloedstolling. Ook pijnstillers die codeïne bevatten worden ten stelligste afgeraden.

Hoestremmers

Alle hoestremmers worden afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg dus zeker je arts als je toch een hoestremmer wilt nemen.

Ontzwellende neusdruppels

Neusdruppels worden beter niet gebruikt. Geneesmiddelen die vasoconstrictoren bevatten, worden gebruikt om het gevoel van een verstopte neus bij een verkoudheid te verminderen. Het is belangrijk om deze geneesmiddelen sowieso niet vaak te gebruiken en het gebruik ervan tot een korte periode (maximaal vijf dagen) te beperken.
Tijdens de zwangerschap moet je zeer voorzichtig zijn met het gebruik van neusdruppels en -sprays, vooral wanneer de utero-placentaire functie verminderd is. Combinaties van een neusontzwellend middel met antibiotica of corticosterïden (zoals Sofraline, Sofrasolone en Dexa Rhinospray) worden afgeraden. Opteer dus liever voor de zoutoplossing die hierboven staat.

Kruiden

Ook middelen op basis van kruiden (zoals Echinacea) worden afgeraden tijdens de zwangerschap.
Een verkoudheid kan heel vervelend zijn, maar medicatie is soms overbodig, omdat de symptomen na enkele dagen over zijn. Als je toch medicatie wilt gebruiken of de symptomen blijven aanhouden en worden erger, raadpleeg dan altijd een arts.
Lees ook: Wat moet je meenemen als je gaat bevallen?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Verkoudheid tijdens de zwangerschap: wat mag je wel en niet doen?
Sluiten