Peuter 24 Apr 2019 Paulien

Alles wat je moet weten over verhuizen met peuters

Verhuizen met peuters is niet makkelijk. Want tussen het vullen van dozen, invullen van administratie en huren van verhuiswagens, moet je ook nog je kleintje goed op de hoogte te houden van al deze veranderingen. Dankzij dit lijstje gaat dat allemaal een stuk vlotter.

De voorbereiding

Terwijl karton en plakband jouw nieuwe beste vrienden zijn, is het belangrijk je peuter goed in te lichten over wat er te gebeuren staat. Vermijd boven alles het verrassingseffect. Vertel heel uitgebreid over het nieuwe huis: waar hij zal slapen, waar hij zal eten, waar al het speelgoed zal liggen. En vertel zeker ook dat al zijn spulletjes en familieleden mee verhuizen. Ook de kat.

Maak wel heel duidelijk dat je niet meer terug zal komen naar je huidige huis. Laat je kleintje lekker mee inpakken. Dat zorgt ervoor dat hij of zij zich deel voelt van de verhuisactiviteiten en het geeft je kind wat extra verantwoordelijkheidszin. Mooi meegenomen.

verhuizen met peuters

Op verkenning

Plan een bezoekje aan het nieuwe huis met je kleine spruit en geef een uitgebreide rondleiding. Als je het huis zelf nog niet kan bezoeken, ga dan samen een wandelingetje maken door je nieuwe buurt. Duid ook op een kaartje aan waar je huis is ten opzichte van herkenbare plaatsen voor je kind. Bijvoorbeeld de kleuterschool, de kinderopvang, de zwemles, je oude huis, …

Een heel ander levensritme

Meubels die verdwijnen en vervangen worden door dozen is voor een jong kind moeilijk te bevatten. Probeer daarom alle andere factoren zo weinig mogelijk te veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld wat extra aandacht geven aan je kleintje en probeer zo weinig mogelijk je stress op hem of haar te projecteren. De dag van de verhuis laat je je lieveling het beste even achter bij de grootouders.

Wanneer je eenmaal geïnstalleerd bent in je nieuwe huis, is het belangrijk de gewoontes van je kind te respecteren. Doe bijvoorbeeld nog steeds een middagdutje, als je dat eerst ook deed. Weet ook dat inslapen de eerste dagen moeizaam zal gaan. De deur op een kiertje zetten kan hierbij helpen.

verhuizen met peuters

 

Slaap- en speelkamer

Geef prioriteit aan het verhuizen en inrichten van de kinderkamers. Plaats al de grote meubels al in de kamer, zodat je kind alles meteen herkent. Stop bij het inpakken alle kleinigheidjes waar je kind belang aan hecht in een doos. Laat je peuter zelf al die spulletjes een plaatsje geven in zijn nieuwe kamer.

verhuizen met peuters

De terugslag

Laat je niet in de luren leggen door het initiële enthousiasme van je kind. In het begin zal het zeker lijken alsof je peuter niets liever wil dan verhuizen en alles wat nieuws is vindt hij leuk. Het probleem is dat de meeste jonge kinderen denken dat verhuizen een tijdelijke situatie is, zoals op reis gaan. Wanneer dan later blijkt dat ze niet teruggaan, kan dat zorgen voor een terugslag.

verhuizen met peuters

Die terugslag vang je het beste op door heel duidelijk te communiceren doorheen het gehele verhuisproces. Laat je kind op zijn eigen tempo het huis verkennen en beantwoord al zijn vragen. Als het tot de mogelijkheden behoort, neem je best een paar dagen na de verhuis ook nog vrij. Zo kan je met het hele gezin eerst wat dagen samen doorbrengen in jullie prachtige nieuwe huis.

Lees ook: 6 signalen waardoor je weet dat je peuter klaar is voor een groot bed

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over verhuizen met peuters
Sluiten