Zwangerschap 23 Oct 2019 redactie

5 veelgestelde vragen over eten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, word je plots overdonderd door een heleboel do’s en dont’s over eten. Al je vriendinnen hebben verschillende opvattingen over die eetregeltjes. Wij geven je een sluitend antwoord op deze 5 veelgestelde vragen over eten tijdens de zwangerschap.

Mag ik nog koffie drinken als ik zwanger ben?

Je mag gerust nog genieten van een kopje koffie, maar overdrijf er niet mee. Energiedrankjes zijn dan weer wel uit den boze, voornamelijk omdat ze naast een grote hoeveelheid cafeïne ook een berg suiker bevatten.

Lees ook: Hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?

eten tijdens de zwangerschap

Kan ik nog veganistisch eten als ik zwanger ben?

Mensen die een vegetarisch dieet volgen, mogen nog wel dierlijke producten eten. Omdat veganisten enkel leven van een plantaardig dieet, hebben ze een veel grotere kans op voedingstekorten, onder andere wat vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten betreft.

Hoe dat op te lossen valt lees je hier: Mag je veganistisch eten tijdens je zwangerschap?

Mag ik nog sushi eten als ik zwanger ben?

Omdat je niet weet hoe vers de vis is, kan sushi je risico op de listeria-bacterie vergroten. Gekookte of gebakken garnalen, krab en surimisticks kan je wel gewoon eten. Door verhitting gaan de bacteriën namelijk dood. Er zijn trouwens ook vegetarisch varianten, met avocado, omelet of komkommer.

eten tijdens de zwangerschap

Waarom moet ik zoveel vette vis eten?

Vis, en zeker vette vis zoals zalm, makreel of sardines, is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen, en stimuleert de neuro-psychologische ontwikkeling van de baby. In het derde trimester ontwikkelen de hersenen van je baby. Probeer zeker dan minstens een keer per week vette vis te eten, want die bevat veel omega-3 vetzuren.

Meer daarover lees je hier: Waarop moet je extra letten als je zwanger bent?

Mag ik geen rauwe groente of fruit eten?

Je mag zeker wel rauwe groente of fruit eten, maar enkel als deze grondig gewassen zijn. Als je groente of fruit niet goed gewassen zijn, vormt dat een risico op toxoplasmose. Eet dus naar hartelust groente en fruit, maar was ze altijd wel goed en pas op met voorverpakte salades.

Ben je nog op zoek naar wat kookinspiratie nu je zwanger bent? Bekijk dan zeker eens deze receptentool. Zo ben je altijd zeker dat wat je eet helemaal veilig is voor jezelf en voor je baby.

In samenwerking met Nutricia

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 veelgestelde vragen over eten tijdens de zwangerschap
Sluiten