Mama & papa 28 Jun 2019 Paulien

7 uitdagingen die je herkent als je een tweede kind in huis hebt

Baby nummer twee betekent veel verandering. Bij het tweede kind weet je al iets beter waar je aan toe bent, maar er zijn natuurlijk een heleboel uitdagingen als je twee kinderen in huis hebt. Een overzichtje!

Ja, er komen wat uitdagingen kijken bij een tweede kind. De band met je eerstgeborene verandert en uitstapjes met twee kinderen zijn ook weer helemaal anders. Maar wees niet bang, want met een beetje voorbereiding kun je de tweede babyfase makkelijk doorkomen, inclusief de volgende uitdagingen.

Uitdaging 1: emoties

Bij je eerste kind kwamen al veel emoties kijken, maar ook bij het tweede hebben veel moeders het verrassend moeilijk. Je hebt het allemaal al eens meegemaakt, maar toch is het anders.

Bij je eerste kindje kon je je aandacht exclusief aan hem wijden. Dat is nu niet meer mogelijk, want je moet je aandacht tussen beide kinderen verdelen. Dat is even zoeken, maar uiteindelijk lukt het je wel.

Bij de vierde schreeuw om aandacht van je oudste die jij niet meteen kunt beantwoorden omdat je de baby aan het voeden bent, denk je best: op lange termijn is een broertje of zusje een geschenk voor het leven.

Uitdaging 2: de reactie van je eerstgeborene

Je eerstgeborene kan zich uitdagend gedragen als hij zich aanpast aan het nieuwe gezinslid. Geen paniek: probeer het gedrag niet te veel aandacht te geven. Praat met je oudste zodra ‘ie gekalmeerd is.

De nieuwsgierigheid van je kleintje in de baby kan wat opschudding veroorzaken. De nieuwe broer- of zussenrol is wat wennen, maar dat is niet verrassend. Je kunt je eerstgeborene helpen zich aan te passen door hem zoveel mogelijk te betrekken. Kun jij de bavet van het wasrekje gaan halen?

Uitdaging 3: bonding

Als je dacht dat je bij je eerste al geen tijd meer had om rustig te eten en wat te ontspannen, dan staat je wat te wachten bij baby nummer twee. Tijd om in je eentje met je nieuwe baby te bonden heb je niet, want broer of zus zal voortdurend betrokken willen zijn of aandacht vragen. Tip: vraag aan je partner/de meter of peter/een van de grootouders om een uitstapje met de oudste te doen, zodat jij wat quality time met je jongste spruit hebt.

Uitdaging 4: alle dutjes

Met een slaperige baby en een peuter die tijdens de lunch moeite heeft zijn ogen open te houden, is het moeilijk om activiteiten te plannen en het huis uit te komen. Er zullen veel dutjes gedaan worden, maar die verlopen praktisch nooit gelijktijdig waardoor je moeilijk een moment vindt om met zijn drietjes naar de supermarkt te gaan.

Uitdaging 5: het huis uit

Deze sluit aan bij nummer vier. Als je dacht dat een uitstapje met één kind moeilijk is, probeer het dan maar eens met twee.

Voorbereiding is key. Geef jezelf voldoende tijd om je klaar te maken en houd de plannen eenvoudig. Lange autoritten en complexe avonturen kun je beter vermijden. Zorg ervoor dat je de faciliteiten in de buurt van jullie bestemming kent zodat je altijd een plek hebt om luiers te verschonen en te voeden.

Houd vooral je verwachtingen laag en probeer met de stroom mee gegaan. Als plan A niet lukt, is plan B ook goed.

Uitdaging 6: maak tijd voor baby nummer twee

Peuters houden van spontaniteit, even kriebelen of vijf minuten kroelen. Bij de baby is de truc om geen duidelijke plannen te maken, want ze kunnen zo onvoorspelbaar zijn. Grijp spontane momenten zodra ze zich voordoen.

Uitdaging 7: zorg voor je relatie

Twee kinderen zorgen voor nog meer druk op je relatie dan één. Het is daarom belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen en voor elkaar te zorgen, al is het maar even kroelen op de sofa of bijpraten. Hoe voelen jullie je? Waar heb jij behoefte aan en waar heeft je partner behoefte aan? Maak tijd voor elkaar. Die date-nights komen wel weer!

Lees ook: 7 x inspiratie voor dates die maar een uur duren

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
7 uitdagingen die je herkent als je een tweede kind in huis hebt
Sluiten