Zwangerschap 16 Jun 2019 Paulien

Hoe kan je toxoplasmose voorkomen?

Je hoort het heel vaak: als je zwanger bent, moet je je kat buitenzetten. Maar dat klopt niet helemaal. Deze bezorgdheden hebben te maken met toxoplasmose. Maar wat is dat en hoe kan je dat voorkomen? (Neen, niet door je kat buiten te zetten dus.)

Kattenziekte

Het is niet nodig om de kat uit huis te doen. Katten kunnen besmet zijn met toxoplasmose, ook wel de “kattenziekte” genoemd. Toxoplasmose is meestal een ongevaarlijke infectie, tenzij ze optreedt tijdens de zwangerschap. In België heeft zowat de helft van de zwangere vrouwen toxoplasmose gehad voor ze zwanger werden. Zij hebben antistoffen en zijn voor hun verdere leven tegen de ziekte beschermd. De andere helft heeft geen toxoplasmose-antistoffen en moet zich tijdens de zwangerschap tegen besmetting beschermen.

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet, Toxoplasma gondii. De kat is de gastheer van deze parasiet. Toxoplasmose verspreidt zich dan ook vooral via katten, meer in het bijzonder via hun uitwerpselen. Maar de kans dat jouw kat besmet is, is zeer klein: katten kunnen slechts één keer in hun leven toxoplasmose oplopen en zijn slechts gedurende enkele weken besmettelijk.

Toxoplamose-kysten

Het probleem is vooral dat een kat met toxoplasmose miljoenen toxoplasma-kysten produceert. Een kyste is een doosje met een harde wand waarin de parasieten als in een soort cocoon beschermd worden. Deze kysten komen in de grond terecht, waar ze lange tijd kunnen overleven. Via tuinieren en via het eten van ongewassen, rauwe groenten kan men dan een besmetting oplopen.

Naast katten, besmet Toxoplasma ook schapen en varkens. Uit onderzoek blijkt dat tot 30% van het schapenvlees en 10 tot 15% van het varkensvlees toxoplasmose-kysten bevat. Het betreft dan wel vers, rauw vlees, want van zodra het vlees ingevroren of goed doorbakken wordt, sterven de kysten af.
De meeste besmettingen met toxoplasmose tijdens de zwangerschap zijn dan ook niet het gevolg van omgang met een besmette kat, maar het eten van rauw vlees of onvoldoende gewassen groenten.

Wat doen om toxoplasmose te voorkomen tijdens je zwangerschap?

• Omdat je niet kan weten of jouw kat de ziekte heeft, is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. Aanstaande moeders moeten ten allen tijde vermijden in aanraking te komen met de uitwerpselen van de kat. De kattenbak schoonmaken is dus een klus die je beter aan anderen overlaat. Schatje?

• Was je handen voordat je voedsel klaarmaakt of gaat eten. Voor en na het manipuleren van vers vlees, doe je dat dus ook het beste.

• Verschoon vaatdoekjes en de handdoek in de keuken regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week.

• Rauwe groenten moeten gewassen worden voor ze op tafel komen. Gewoon wassen volstaat. Was wel weer je handen nadat je de groenten gewassen hebt, want de kysten kunnen op de handen blijven kleven. Door de handen te wassen, spoel je ze er weer gemakkelijk af. Dus koop al maar wat extra handzeep.

• Eet tijdens de zwangerschap liever geen rauw vlees, maar verhit het tot het van kleur verandert. Pas op met barbecue, rosbief, gemarineerd en gerookt vlees. Diepgevroren vlees (-20°C) is ook veilig.

• Gebruik ook geen rauwe (geiten)melk of producten op basis van rauwe melk.

• Aanstaande moeders die willen tuinieren, moeten handschoenen dragen.

• Vrouwen die een beroep hebben waarbij het risico op een toxoplasmose-infectie hoog is (met name de vleesverwerkende industrie, groenvoorziening en dierenverzorging), moeten extra voorzichtig zijn. Bespreek even je mogelijkheden met een arts.

Lees ook:
Hoe weet je of je toxoplasmose hebt en hoe wordt het behandeld?
Weeën: de verschillende soorten en hoe ze te herkennen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Hoe kan je toxoplasmose voorkomen?
Sluiten