Mama & papa 3 Sep 2019 Paulien

Thuiswerken is leuk en dankzij deze tips krijg je ook effectief iets gedaan

Het is heerlijk dat je niet naar werk hoeft te fietsen en in je pyjama aan de slag kunt gaan. Maar hoewel je tijdens het thuiswerken niet om de paar uur bij het koffiezetapparaat staat te kletsen, is er genoeg andere afleiding te vinden. Hier zijn wat tips om wél geconcentreerd aan de slag te gaan.

Wasmachine ja, kinderen nee

Het is oké om rond 10 uur de natte was even op te hangen, want of je nu op je werk tien minuutjes koffiepauze houdt of een huishoudelijk taakje uitvoert maakt niet uit. Maar zorg er wel voor dat je niet ieder uur zo’n klusje doet of snel naar de stofzuiger grijpt zodra je bedenkt dat je de keuken nog moet stofzuigen. Laat je niet afleiden door impulsieve klusjes zodat je aan een stuk geconcentreerd kunt doorwerken. Kinderen in huis zijn daarom ook een grote afleiding.

Zorg voor een échte werkplek

Niet iedereen heeft een hele extra kamer tot zijn beschikking om in te kunnen thuiswerken. Toch moet je ervoor zorgen dat de grens tussen werk en privé niet helemaal vervaagt. Zonder die scheiding wordt het lastig om je werk neer te leggen.

Gebruik daarom bijvoorbeeld boekenkasten om een aparte ruimte te creëeren die echt helemaal in het teken van werk staat. Zelfs een vloerkleed of een andere kleur op de muur kan al helpen om die scheiding te maken.

Heb je daar ook geen ruimte voor? Dan is een eigen bureau (het voorwerp, niet de kamer) ook een optie. En als je alleen bent kun je de keukentafel opruimen (dat zijn dan twee vliegen in één klap) en die als werkplek gebruiken.

Maak het jezelf comfortabel

Onervaren thuiswerkers zullen zeggen dat de meest comfortabele thuiswerkplek je bed of je zetel is, maar ervaren thuiswerkers weten wel beter. Deze plekken zijn immers killing voor je nek en rug. Een ergonomische werkplek is daarom nodig, maar dat betekent niet dat die niet comfortabel kan zijn. Als je maar in één ding geld wilt investeren, laat dat dan je bureaustoel zijn.

Je voeten horen plat op de grond te staan en je ellebogen in een hoek van 90 graden. De bovenkant van je beeldscherm zou daarnaast net onder je ooghoogte moeten komen. Een goede werkhouding zal je focus verbeteren, omdat je niet afgeleid wordt door een zere nek.

Zorg voor genoeg opbergruimte

Natuurlijk kun jij uitzondering op de regel zijn, maar bij de meeste mensen zorgt een rommelige kamer en een messy bureau voor een even rommelig hoofd. Zorg voor genoeg opbergruimte, zodat je alleen de spullen die je vandaag nodig hebt op je bureau hebt liggen. Opruimen doe je overigens het liefst voor je werkdag begint, anders verspil je alsnog een uur aan rotzooi aan de kant schuiven.

Houd alles bij de hand

Zit je net lekker te werken, begint je buik knorren. Of heb je je agenda nodig, die nog op de keukentafel ligt. En onderweg daarnaartoe worden je wéér afgeleid door een stapel was of de vuile vaat (en die is op dat moment aantrekkelijker dan je eigen werk, right?). 

Zorg dat je genoeg pennen, notitieboekjes, snacks en formulieren bij de hand hebt, om zo min mogelijk je home office te moeten verlaten. Wedden dat je opeens een stuk productiever bent?

Daglicht is een life saver bij het thuiswerken

Een donkere ruimte zorgt voor hangende oogleden. Laat dat nou iets zijn wat je net niet wilt hebben bij het thuiswerken. Daglicht is je grootste vriend om productief te blijven, dus plaats je bureau dichtbij het raam. Ook fijn voor frisse lucht, die dan weer zorgt voor een betere concentratie.

En nu pyjama aan en werken maar!

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Thuiswerken is leuk en dankzij deze tips krijg je ook effectief iets gedaan
Sluiten