Telewerken met kinderen: zo beleven deze mama’s het

Terwijl ons land vecht tegen het coronavirus, voeren ook mama’s en papa’s een dagelijkse strijd. Enerzijds telewerken, anderzijds de kinderen opvoeden en entertainen, dan nog inkopen doen, eten op tafel toveren en een was draaien waar mogelijk. “Spagaat in het kwadraat”, zo omschrijft iemand het op Facebook. Ook andere mama’s delen hun frustraties en bezorgdheden. Al is er ook plaats voor (klein) geluk.

Lien: “Hier is het vooral afspreken: wie heeft wanneer confcall, dus wie ‘mag’ er dan boven in de afgesloten bureau zitten en wie ‘moet’ in de bureau beneden, waar de kinderen ook rondlopen.”

Axelle: “Thuiswerken is vooral heel flexibel zijn (voor de ouder dan toch). Je probeert structuur te geven aan je kinderen, zorgt ervoor dat hun taken gedaan zijn en ergens tussendoor ook zien dat je zelf je deadlines haalt. Prioriteiten stellen wordt heel belangrijk, want er zijn maar 24 uur in een dag waarvan je er liefst toch nog 7 slaapt.”

Anne: “Mijn kinderen vroegen me vandaag: “Werk jij anders ook zoveel, als wij op school zitten?”. Ze beseffen precies nu pas dat mama’s en papa’s ook een leven tijdens de schooluren hebben. Al stelt dat momenteel niet veel voor. Ik probeer zoveel mogelijk te werken in de voormiddag, want dan hebben zij nog een todo-lijstje voor school af te werken. Zo rond 15u begint hun zaagmoment. Zeker de middelste, die kan er wat van. “Ik mis de school. Ik mis mijn vriendinnen. Dit is niet eerlijk. Waarom is dit? Ik verveel me…”. Ik kan alleen maar luisteren en knikken. Ik voel me hulpeloos en minstens even gefrustreerd als haar. Maar we staan ervoor en we moeten er door.”

Silke: “Hier twee kleine kinderen en wij werken in blokken. Die dagen dat het echt niet lukt werk ik tot ’s avonds laat door. Niet fijn, maar het geeft me de mogelijkheid er echt voor de kinderen te zijn.”

Pauline: “3 kinderen in huis en 2 voltijds werkende ouders. Mijn directeur is gelukkig heel begripvol, ik mag mijn werkuren zelf kiezen. Ik start dus heel vroeg in de ochtend (slaap sowieso niet langer dan 5u), werk over de middag nog even en na 16u opnieuw. Op de resterende uren zet ik mijn pc weg en hou ik me met de kinderen en het huishouden bezig. Ik moet echt een duidelijke afbakening maken tussen werk en gezin, maar dat lijkt op dit moment te lukken.”

Eveline: “Ik wil toch even zeggen: chapeau dames! Normaal zijn onze dagen mooi verdeeld in blokken en zijn we productief, maar de 3 ‘jobs’ combineren is veel zwaarder en vraagt ook 3 keer zoveel energie! Niet gemakkelijk. Allemaal powermommies.”

Helena: “Hier ligt de jongste er om 20.30 uur in en is hij om half 7 weer wakker, en de oudste doet geen dutjes meer. Ik zit nog met nachtvoedingen en heb zelf ook mijn slaap nodig. ’s Avonds ben ik te uitgeput om nog iets te doen. Zoveel mogelijk werken met 2 kleine kids erbij dus…”

Sofie: Ik heb 2 kinderen, van 2,5 jaar en 6 maanden. Maak je geen illusies, werken gaat gewoon niet. Niet. Punt. Wat iedereen ook zegt, wat je ook leest. Videoconferenties, teleconferenties… ik kan die niet naar ’s avonds verleggen. En de kinderen zijn te klein om zich langer dan 15 minuten alleen bezig te houden. Na een paar dagen liep ik al op de toppen van mijn tenen. Nu gaat de jongste een paar dagen naar de crèche en schakelen wij toch af en toe de grootouders in. We houden de cirkel klein, geen andere contacten. Voorlopig lukt het en zo is het toch leefbaarder.”

Lees ook:
Dagschema voor peuters
Educatieve apps voor peuters en kleuters

Zwanger zijn, bevallen en kindjes grootbrengen, is een hele belevenis en elk een uitdaging op zich, maar de coronacrisis maakt het er niet makkelijker op. In de Facebookgroep ‘Zwanger/mama tijdens corona’ is er plaats voor verhalen, getuigenissen, relevante informatie en een portie fun. Zie je ergens iets dat andere mama’s ook moeten zien? Post het! Zo delen we zorgen en twijfels, een lach en een traan… Mama’s voor mama’s, #samentegencorona

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Telewerken met kinderen: zo beleven deze mama’s het
Sluiten