Baby 11 Jan 2021 Sofie Van Rossom

Alerte mama waarschuwt voor het (teen)tourniquetsyndroom

Nu en dan worden ouders opgeschrikt door nieuwsberichten waar je tenen van krullen en je maag van omdraait… Gelukkig kunnen we alsmaar meer rekenen op de ‘mom-community’ om ongelukken binnenshuis te voorkomen, en bij Minimi geven we mama’s of papa’s met veiligheidstips maar al te graag een podium. We hadden het eerder al over jassen in een autostoel en het oveneffect bij buggy’s, deze keer waarschuwen we voor het tourniquetsyndroom.

Het tourniquetsyndroom

Bij het tourniquetsyndroom, dat bijna uitsluitend bij zuigelingen of kleine baby’s voorkomt, gaat een haartje of draadje vingers of tenen omwikkelen en zo de bloedtoevoer afknellen. Soms ook het plassertje of het nekje. Die omwikkeling veroorzaakt stuwing, oedeem en roodheid en misschien zelfs een snijwonde. Onbehandeld kan het leiden tot necrose (afsterven van het lichaamsdeel) en amputatie, dus is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. In de meeste gevallen kan je het haartje makkelijk zelf verwijderen, bij een diepe insnoering kan de hulp van een arts of chirurg nodig zijn.

Hoewel er maar weinig over dit syndroom gesproken of geschreven wordt, komt het wel vaak voor dat een haar van een kinderverzorgster, papa of mama rond een teentje of vinger verstrengeld raakt. Vooral in de postpartumperiode kunnen mama’s veel haar verliezen. Alert zijn, is dus de boodschap.

Lees ook: De haren van je baby wassen in alle zachtheid? Dat doe je zo

Hieronder de Instagrampost van de mama die er gelukkig op tijd bij was en waarbij het haartje dus zonder blijvende schade verwijderd kon worden.

Lees ook:
Alles over EHBO bij kinderen
Wanneer slaapt een baby door?
Zo draag je best een Maxi-Cosi
Ontzwangeren: wat houdt dat eigenlijk in?
Alles over seks(drive) na de bevalling

Bronnen:
www.tvg.be
www.ntvg.nl

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Alerte mama waarschuwt voor het (teen)tourniquetsyndroom
Sluiten