Stoppen met tutje? 'Denk als je peuter/kleuter'

unsplash_stoppenmettutje_tutjeafgeven_2023.jpg

dossier

Al meer dan tien jaar helpt kinderpsychologe Karolien Raeymaekers mama's en papa's in het hoofd van hun zoon en dochter te kijken, om zo onder andere te leren begrijpen waarom eetmomenten moeilijk verlopen en vanwaar die plotse driftbui komt. In haar boek 'Denk als je peuter/kleuter' deelt ze veelvoorkomende struggles en praktische tips om er constructief mee om te gaan en zo de onderlinge band nog te versterken.

Dit is een van onze favoriete fragmenten uit het boek:

Lees ook: Wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen of af te bouwen?

Lees ook: Afgestemd opvoeden: tut of geen tut?

Hoe neem je afscheid van het tutje dat zoveel troost en rust brengt?

"Een tutje is een goed troostmiddel. Het is een hulpmiddel om rust te geven bij erg kleine kindjes, die vaak nog weinig andere manieren hebben om zelf tot rust te komen. Het tutje de hele kleutertijd gebruiken zou een nefaste invloed hebben op het gebit en wordt vaak afgeraden. Wanneer het tutten moet stoppen, is het belangrijk dat je het nut daarvan uitlegt aan jouw kindje. Probeer aan te geven dat iedereen dat heeft moeten doen. Zoals elk kindje naar school moet gaan wanneer hij groter wordt, moet ook elk kindje zijn tut afgeven. Enkel zo kunnen tanden mooi groeien. Toon begrip en erken dat dit niet fijn is. Je kind mag zijn tutje missen en er verdrietig om zijn, maar jij weet zeker dat dit jouw ‘grote jongen of meid’ zal lukken. Je hebt dan ook de speciale tutjesknuffel mee om hierbij te helpen.

Het is niet de bedoeling om de tutjes terug boven te halen wanneer het even moeilijk gaat.
Zo een tutjesknuffel is een doodgewone knuffel, maar dan eentje die jouw kleuter nog nooit eerder zag. De nieuwe knuffel neemt de taak van het tutje als het ware over. Hij zorgt voor dezelfde geborgenheid, houvast en rust. Je vertelt daarbij het volgende verhaal: ‘Elk kindje dat zijn tut afgeeft, aan de Sint of bij de tutjesboom, krijgt een tutjesknuffel in de plaats. De tutjesknuffel is gemaakt om kinderen extra blij te maken en te helpen om samen lekker te slapen. Ze worden graag verwend met veel knuffels en kusjes. De kindjes zorgen voor de knuffel en de knuffel zorgt voor jou!’

Lees ook: De impact van een tutje op het gebit van je kindje

Belangrijk is dat er een duidelijke nieuwe start wordt gemaakt: de overdracht tussen tutje en tutjesknuffel is één moment en hier kom je niet meer op terug. Wanneer het even moeilijk gaat, is het dus niet de bedoeling om de tutjes terug boven te halen. Wel neem je de tijd om te luisteren en te zeggen dat je begrijpt dat hij nog af en toe aan zijn tutje denkt. Je probeert de focus te leggen op de tutjesknuffel, die hem zeker daarbij zal helpen.

Tot slot: een tutjesknuffel is als een nieuw paar schoenen. De oude schoenen zijn misschien wel heel leuk, maar nu de voeten groter zijn geworden, moeten we nieuwe schoenen passen. Dat nieuwe paar schoenen moet nog wat wennen, maar doet net hetzelfde als het oude. Jouw zekere houding in deze wissel zorgt voor vertrouwen en de moed om door te zetten. Ook bij de overstap van een tutje op de tutjesknuffel is dit cruciaal." 

Lees ook: Slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams over tutjes en duimen

Het boek 'Denk als je peuter/kleuter' is te koop voor 22,99 euro, onder andere op de website van uitgever Borgerhoff & LamberigtsKarolien heeft ook de website www.opkindermaat.be gelanceerd, een platform met artikels, tweewekelijks nieuwe ouder-kind spelen die ontlading, ontspanning, coöperatief spel, etc… in de kijker zetten, en gratis downloads die kunnen helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling van jonge kinderen.

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram