Peuter 27 Jul 2019 Paulien

5 simpele spelletjes om je peuter beter te doen luisteren

Wanneer je peuter een bepaalde leeftijd bereikt, kan ie plots alles helemaal zelf. Dan wordt het moeilijker en moeilijker om die kleine puber naar jou te laten luisteren. Dankzij deze spelletjes kan je je peuter daar toch toe aanmoedigen.

Poppenkast

Haal een leuke handpop in huis en stel die voor aan je kleintje. Of je nu twee ogen tekent op een sok of een grote knuffel gebruikt, je peuter zal er sowieso door gefascineerd zijn. Laat de pop eerst gewoon praten en geef dan wat opdrachtjes zoals: spring in de lucht of klap in je handen. Dan kan je later ook de pop gebruiken om opdrachtjes te geven als ‘ruim je speelgoed op’.

Je kleintje heeft niet het gevoel dat ie naar mama luistert, maar naar een vriendje dus zijn of haar zelfstandigheid wordt niet aangetast.

Schattenjacht

Het maakt jouw peuter helemaal niets uit of je op schattenjacht gaat naar goud, snoep of de knuffel die hij of zij al had. Maak dus een leuke schatkaart en verstop iets. Stel dan voor dat jij de kaart zal voorlezen en je kleintje mag zoeken. Zo geef jij instructies die je peuter zonder morren volgt en leert ie dat luisteren ook wel eens nuttig kan zijn. Zeker als de schat snel gevonden is.

Wat hoor ik?

Een peuter kan zich helemaal in zijn of haar eigen wereldje bevinden. Probeer daarom regelmatig de aandacht van je kleintje te vestigen op achtergrondgeluid. Wijs je peuter bijvoorbeeld op de hond die je in de verte hoort blaffen en vraag ‘hoor jij dat ook?’ en ‘Kan jij dat geluid namaken?’.

Liedjes

Luistert je peuter niet als je bijvoorbeeld vraagt om op te ruimen? Verzin er dan een leuk liedje bij en leer het hem of haar aan. Samen zingen kan een taakje dat je kleintje niet wil doen plots onweerstaanbaar maken. ‘Hop hop hop, wij ruimen alles op!’

Zaklamptikkertje

Ga als het donker is samen met je peuter in de zetel zitten en neem twee zaklampen mee. Schijn je zaklamp op verschillende voorwerpen en vertel naar waar je gaat schijnen. Vertel je peuter dat hij of zij je zaklamp moet volgen. Je kan ook gewoon je peuter instructies geven. ‘Schijn nu op de televisie/boekenkast/tafel’.

Lees ook: De eerste dansstapjes: alles wat je wil weten over peuterdansen

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
5 simpele spelletjes om je peuter beter te doen luisteren
Sluiten