Zwangerschap 14 Jun 2019 Paulien

Solliciteren als je zwanger bent: wat je wel en niet moet doen

Ineens zit je thuis. Zonder werk maar wel met een baby in je buik. Je baan verliezen tijdens je zwangerschap is verre van ideaal, maar het biedt ook mogelijkheden. Nieuwe kansen en uitdagingen! Wij geven je graag tips over hoe je het beste kan solliciteren tijdens je zwangerschap.

Allereerst: als het financieel gezien niet nodig is nu een baan te zoeken, stel het dan nog even uit. Solliciteren terwijl je zwanger bent, kan voor stress zorgen. En die heb jij nu niet nodig.

Als je niet in die luxepositie verkeert of je zit gewoonweg niet graag stil, dan moet je op zoek. Om stress te vermijden, moet je goed voorbereid aan de slag gaan.

Vertellen of zwijgen?

Als je nog helemaal aan het begin van je zwangerschap zit, dan ben je niet verplicht om dit aan je toekomstige baas te vertellen. Maar het is natuurlijk voor beide partijen beter als je dat wel doet. Zo voorkom je verrassingen, zowel voor jou als voor je werkgever.

Let wel: hoe later je het vertelt, hoe meer argwaan het bij je toekomstige werkgever kan opwekken. Want, waarom heb je het niet eerder verteld? Bepaal voor jezelf wat het juiste moment is, maar wees vooral eerlijk.

Onze tip is: wacht rustig af tot je tweede gesprek. Gebruik het eerste gesprek om te laten zien wat je in huis hebt en overtuig je potentiële werkgever van je kennis en talent. Zo heb je een goede eerste indruk nagelaten. Wanneer je dan in een tweede gesprek vertelt dat je zwanger bent, is dat een bijkomstigheid.

Het sollicitatiegesprek

Het is gokken wat het juiste moment is voor een sollicitatiegesprek want hoe je je voelt, verschilt van dag tot dag. Zwangere vrouwen voelen zich vaak het beste tijdens hun tweede trimester. De kwaaltjes zijn nog niet op hun ergst, de ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk al afgenomen en je hebt nog veel meer energie dan wanneer je in je laatste trimester zit.

Tips & tricks

Zwanger zijn is niet alles wat jij bent. Je hebt genoeg kwaliteiten die jou tot de perfecte werknemer maken. Focus je daarom in het gesprek vooral op deze kwaliteiten en vergeet niet je ambities te vermelden. Dan is het aan je toekomstige werkgever om te bepalen of je skills zwaarder doorwegen dan je zwangerschap. En zeg nu zelf: werken voor een baas die een zwangerschap als risico ziet, dat wil je waarschijnlijk zelf niet eens.

Maak in het gesprek ook duidelijk dat je hebt gedacht aan de toekomst, bijvoorbeeld hoe jij en je partner werk en privé gaan verdelen als de baby er straks is. Door dit inkijkje te gunnen, kom je goed georganiseerd over en is je toekomstige baas wat meer gerustgesteld.

Geef niet op. Afgewezen worden is al vervelend genoeg. Helemaal als je denkt dat je zwangerschap er iets mee te maken heeft. Dus blijf solliciteren.

Je kunt ook solliciteren op tijdelijke banen. Vaak hebben werkgevers in zulke situaties snel iemand nodig en zijn ze ook sneller geneigd iemand aan te nemen. Ook als je zwanger bent. Jij kan mooi ervaring op doen, kennismaken met bedrijven en wie weet haal je er wel een vaste baan uit!

Nu je wat vaker thuis zit, kun je kijken naar netwerkbijeenkomsten bij jou in de buurt en je LinkedIn-profiel opfrissen. Hou je contacten up to date, stuur eens een berichtje en schoon je CV op. Dan ben je goed voorbereid om de zoektocht aan te vangen wanneer jij daar klaar voor bent!

 

Lees ook:
Mag je tijdens je zwangerschap blijven werken?
De eerste afspraak bij de gynaecoloog: wat kan je verwachten? 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
Solliciteren als je zwanger bent: wat je wel en niet moet doen
Sluiten